Sırbistan ile Kosova anlaştı

AB, Sırbistan ile Kosova arasında Kosovalı Sırplar dahil, bütün vatandaşların serbest seyahati hususunda anlaşma sağlandığını bildirdi.

DÜNYA 27.08.2022, 19:48 29.08.2022, 08:52
Sırbistan ile Kosova anlaştı

ABD (Avrupa Birliği) Güvenlik ve Dış İlişkiler Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, son dönemlerde Sırbistan ile Kosova arasında gerginliğe yol açan problemle ilgili anlaşmayı, sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.

Borrell, Avrupa Birliği kolaylaştırıcılığında sürdürülen Priştine-Belgrad Diyaloğu çerçevesinde iki ülkenin anlaşmaya vardığını açıkladı.

Sırbistan'ın Kosova kimliği olanlar için giriş-çıkış belgelerini kaldıracağını kaydeden Borrell, Kosova'nın da Sırbistan kimliği olanlar için bahse konu belgeleri talep etmeyeceğini belirtti.

Borrell, "Kosovalı Sırplar ve diğer bütün vatandaşlar, yalnızca kimlik kartlarını kullanarak Sırbistan ile Kosova arasında serbest bir şekilde seyahat edebilecek." dedi.

AB'nin bu hususta Kosova Başbakanı Albin Kurti'den garanti aldığını ifade eden Borrell, bu neticenin bir Avrupa çözümü olduğunu, iki ülke liderlerini tebrik ettiklerini kaydetti. 

Sırbistan-Kosova gerginliği

Kosova hükümeti, geçtiğimiz temmuz ayı sonunda, ülkede ikamet eden Sırplar dahil, herkesin Kosova plakası ve kimlik kartına sahip olması mecburiyeti getirileceğini duyurdu. Kosova'da yaşayan Sırplar, bu duruma tepki göstererek ülkenin kuzeyindeki hudut geçişlerini kapattı ve ülkede tansiyon arttı. 

Kosova hükümeti, ardından Sırbistan ile hudut kapılarına giden yollara yerleştirilen bütün barikatların kaldırılması koşuluyla krize yol açan uygulamayı 1 Eylül 2022 tarihine erteleme yönünde karar aldı.

KFOR (NATO'nun Kosova Gücü) bölgede istikrarın bozulması durumunda müdahalede bulunmaya hazır vaziyette olduğunu bildirdi.

Problemin çözümü için her iki taraf arasında Avrupa Birliği'nin kolaylaştırıcılığındaki Priştine-Belgrad Diyaloğu çerçevesinde görüşmeler gerçekleştiriliyordu.

Yorumlar (0)