ABD'li ünlü isimlerden, İsrail'e sert tepki: 'Başıma bir şey gelirse affedin'

ABD’li birçok ünlü isim, İsrail işgali altındaki Kudüs ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlere uygulanan şiddet ve ırkçı davranışlara tepki gösterirken, ABD’nin İsrail’e yönelik yıllık 3,8 milyar dolarlık desteğin de durdurulması gerektiğine dikkat çekti.

DÜNYA 18.05.2021, 12:12 19.05.2021, 09:34
ABD'li ünlü isimlerden, İsrail'e sert tepki: 'Başıma bir şey gelirse affedin'

ABD’li ünlü isimler, İsrail’in Filistinlilere gerçekleştirdiği şiddeti ve ABD’nin İsrail’e yönelik desteklerine sosyal medya hesaplarından tepki gösteriyor.

“Vergilerimiz, ırkçılığı fonluyor”

“Müşteri (The Client)” ve “Lorenzo'nun Yağı” gibi filmlerle bilinen ödüllü sinema oyuncusu Susan Sarandon, bombalar yüzünden yıkılan binaların önünde 10 yaşındaki Gazzeli Nadine Abdel-Taif’in ağlayarak çektiği videoyu sosyal medya hesabından paylaşırken, İsrail saldırıları yüzünden Gazze'de hayatını kaybeden kadın ve çocuk sivillerin sayılarını gösteren bir grafiğe takipçileriyle paylaştı. 

ABD vatandaşlarının vergilerinin, ırkçılığı fonladığına dikkat çeken Sarandon, ABD hükümetinin İsrail’e desteklerine de eleştirilerde bulundu ve şunları söyledi:

"İsrail’e yıllık 3,8 milyar dolar destek veriyoruz. Bu rakam, günde 10 milyon dolara tekabül ediyor. Ve henüz kendi ülkemizde, ücretsiz yemek takvimini uygulayamazken vergilerimiz böylece ırkçılığı fonluyor. İsrail, ücretsiz sağlık sistemine ve iyi bir yaşam standardına sahip olmasına rağmen biz, onlara yılda 3,8 milyon dolar göndermeye devam ediyoruz. Bu durum, kınamaya değer."

"Başıma bir şey gelirse beni affedin”

İsrail'in saldırılarına tepki gösteren bir diğer ünlü ise ödüllü kitapları 30’dan fazla yabancı dile çevrilen, New York Times'ın en çok satanlar listesinde yer alan ABD’li yazar Naimi Klein oldu.

İsrail askerlerinin, Filistinli kadınlara kelepçe taktığı ve Mescid-i Aksa'da ibadetlerini gerçekleştiren insanlara gözyaşı bombası atılan görüntülerin yanı sıra İsrail savaş uçaklarının, El-Cezire televizyonu ve Associated Press haber ajansına ait ofislerin bulunduğu Cela binasına yönelik saldırı anını gösteren görüntüleri paylaştı.

Bu görüntülerin altına Filistinli Youmna al-Sayed isimli muhabirin, her sabah işe giderken 4 evladıyla "Benim başıma bir şey gelirse beni affedin. Bu benim görevim çünkü ve bu mesajı ben dünyaya iletmek zorundayım." sözleriyle vedalaştığını dile getiren sözlerin alıntılandığı bir röportajın linkini de takipçileriyle paylaştı.

Kendisini aktivist, gazeteci, film yapımcısı ve yazar olarak tanımlayan Klein, Twitter'da, "Gazze saldırı altında" ve "Şeyh Cerrah'ı kurtar" etiketleri ile paylaşımlar yaparak, "Ayrıcalığını ve konumunu riske at ve susma. Sosyal medyada olmak zorunda değil ama iş yerinde veya evde, herhangi bir yerde olmalı. Dilekçe imzala, mektup yaz." sözlerini kullandı.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı eski çalışanı da tepki gösterdi

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı eski çalışanlarından biri olan Edward Snowden, Gazze ofislerinin yer aldığı binanın İsrail uçaklarıyla vurulmasından sonra, AP’nin yaptığı açıklamadaki ayrıntıya göndermede bulunan bir paylaşımla, İsrail'e tepki gösteren isimlerden biri oldu. 

Snowden, "AP'nin açıklaması, İsrail askerlerinin, binalarını havaya uçurmak için öne sürdüğü gerekçeye meydan okuyor ve Hamas'ın orada olduğuna veya faal olduğuna dair AP'nin hiçbir belirti görmediğini ifade ediyor." sözlerine yer verdi.

“Çocukları ve kadınları öldüren bombalara kızmalısınız”

The Philadelphia Inquirer'in Yahudi kökenli olan yazarı Abraham Gutman, sosyal medyadaki paylaşımlarıyla İsrail'i eleştirirken “Antisemitizm (Yahudi karşıtlığı) konusunda endişeliyseniz, Yahudi devleti ve milleti adına Davud yıldızı taşıyan savaş uçaklarının, çocukları ve kadınları öldüren bombalar atmasına kızmalısınız." yorumunu yaptı.

Yorumlar (0)