ABD, Kaşıkçı raporunu yayımladı: Talimatı Prens Selman verdi!

Amerika Birleşik Devletleri istihbaratı tarafından hazırlanmış olan raporda Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini onaylayan kişinin Veliaht Prens Muhammed bin Selman olduğu kaydedildi.

DÜNYA 26.02.2021, 21:59 27.02.2021, 00:31
ABD, Kaşıkçı raporunu yayımladı: Talimatı Prens Selman verdi!

2018 yılında hazırlanan fakat Trump yönetimi tarafından kamuya açıklanmayan Kaşıkçı raporu Amerika Birleşik Devletleri Ulusal İstihbarat Direktörlüğü tarafından paylaşıldı.

CIA başta olmak üzere ilgili istihbarat kurumlarının da katkı verdiği raporda, Kaşıkçı cinayetini onaylayan kişinin Veliaht Prens Selman olduğu kaydedildi.

"Öldürülme onayını Prens Selman verdi!"

Paylaşılan raporda, “Selman’ın, Kaşıkçı’nın İstanbul’da yakalanması veya öldürülmesine dair operasyonu onayladığı sonucunu elde ettik.” denildi.

Bununla birlikte raporda, “Bu sonuca Muhammed bin Selman’ın, ülkede karar almaya ilişkin mekanizmaları kontrol ettiği, cinayette Prens’in önemli bir danışmanı ve güvenlik ekibinin bulunduğu, Kaşıkçı da dahil yurt dışındaki muhalifleri susturmak amacıyla şiddet içerikleri adımlar attığı gerçeklerini göz önüne alarak ulaştık.” denildi.

Suudi Arabistan'dan ilk açıklama

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'nca ise Kaşıkçı cinayetine ilişkin yayınlanan rapor kesin bir dille reddedildi.

Olayın geçmişi…

Veliaht Prens Selman’a dair eleştirileriyle bilinen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018 tarihinde gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’ndan bir daha çıkmadığı ifade edilmişti. Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin de parçalandığı ortaya çıkmıştı.

Yorumlar (0)