ABD'den Türkiye'ye teşekkür

ABD, ülkemizin ev sahipliğinde imzalanacak olan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nı büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını, Türkiye ve BM'nin gayretlerini takdir ettiklerini bildirdi.

DÜNYA 21.07.2022, 23:39 22.07.2022, 10:32
ABD'den Türkiye'ye teşekkür

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkemizin ev sahipliğinde İstanbul'da Rusya ile Ukrayna arasında imzalanacak olan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nı büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını, Türkiye ve BM'nin (Birleşmiş Milletler) bu husustaki gayretlerini takdir ettiklerini duyurdu.

"Türkiye'yi alkışlıyoruz"

Günlük basın toplantısında suallere yanıt veren Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Rusya, Ukrayna tarafları, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Anonio Guterres'in iştirakiyle İstanbul'da gerçekleştirilecek olan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza törenine dair "Bu anlaşmayı büyük bir memnuniyetle karşılarız. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin sıkı çalışmalarını takdir ediyoruz. Türkiye'nin de orada ortaya koyduğu faaliyetleri alkışlıyoruz." dedi.

"Anlaşma önemli fakat asıl önemli olan uygulanmasıdır"

Price, bunun yalnızca ABD'nin değil G-20 ülkelerinin de destek verdiği bir anlaşma olduğunu kaydetti.

Rusya'yı 'gıda ürünlerini birer silah olarak kullanmakla' itham eden Price, anlaşmanın uygulanmaya girmesini dört gözle bekleyeceklerini fakat Rusya Federasyonu'nun da tahıla blokaj uygulamaktan sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti.

Sözcü, şöyle devam etti:

"Görüşmelerde Türk müttefiklerimizi ve BM'yi destekledik. Tabii ki Ukraynalı müttefiklerimizi de destekledik. BM bizi her aşamada bilgilendirdi. Aynı şey Ukraynalı ve Türk müttefiklerimiz için de geçerli. Bu, Rusya'nın gıdayı silahlandırma kararıydı. Anlaşma önemli fakat asıl önemli olan uygulanmasıdır. Bu hususta ortaklarımızla çalışmalarımız devam edecek."

Yorumlar (0)