ABD'den Rusya'ya kritik 'Ukrayna' uyarısı

ABD'li Bakan Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 'pervasız ya da saldırgan' bir şekilde hareket etmesi durumunda, bunun sonucu ve bedeli olacağı uyarısında bulundu.

DÜNYA 11.04.2021, 18:40 12.04.2021, 13:59
ABD'den Rusya'ya kritik 'Ukrayna' uyarısı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginliğe dair açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın Ukrayna hududuna asker yığması sebebi ile 'gerçek endişeleri' olduğunun altını çizen Blinken, "Ukrayna hududunda, Rusya'nın ilk işgal gerçekleştirdiği zaman olan 2014 yılından beri görülen en fazla asker yığınağı söz konusu. Bu sebeple de Avrupa'daki müttefiklerimiz ve ortaklarımızla iş birliği ve yakın temas halindeyiz." sözlerini sarf etti. 

Blinken, "Başkan Biden bu hususta çok net. Rusya, saldırgan ya da pervasız bir şekilde hareket ederse, bunun sonucu ve bedeli olur." dedi.

Virüsün yayılmasından Çin'i sorumlu tuttu

COVID-19 salgınının yayılmasının sorumlusu olarak Çin'i işaret eden Blinken, şu ifadeleri kullandı:

"Koronavirüsün ilk dönemlerinde Çin'in yapması gerekenleri yapmadığı kanaatindeyim. Uluslararası uzman bilim insanlarına doğru zamanda erişim sağlamalı, bilgi paylaşımında bulunmalı ve gerçek bir şeffaflık sergilemeliydi. Çin yapması gereken şeyleri yapamadığı için koronavirüs çok kolay bir biçimde çığırından çıktı. Başka bir şekilde davransalardı, netice bu denli kötü olmayabilirdi."

Rusya-Ukrayna sınırında gerginlik

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart tarihinde Meclis'te gerçekleştirdiği konuşmada, Rusya'nın tatbikat bahanesini öne sürerek Ukrayna hududu yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını açıklamıştı.

Donbas bölgesindeki mevcut krizin çözümüne dair Ukrayna, Rusya ile AGİT'ten (Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı) oluşan 'Üçlü Temas Grubu', 27 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kapsamlı bir ateşkes kararına varmıştı.

Donbas'ta sözde bağımsızlığını ilan eden Rus yanlısı ayrılıkçılar ile Kiev yönetimi arasında 2014 yılından beri devam eden çatışmalarda, 13 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

Yorumlar (0)