ABD'den itiraf: "Türkiye'yi vazgeçiremiyoruz"

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Müsteşar Yardımcısı Barbara Leaf, ülkemizi muhtemel Suriye harekatından vazgeçirmek adına ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini fakat Ankara'nın, ABD istiyor diye harekattan 'geri adım atacağını' asla düşünmediğini dile getirdi.

DÜNYA 08.06.2022, 23:46
ABD'den itiraf: "Türkiye'yi vazgeçiremiyoruz"

Leaf, ABD Savunma Bakanlığı'ndan Müsteşar Yardımcısı Dana Stroul ile Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde ülkelerinin Suriye politikası konulu bir oturumda konuşma yaptı.

Oturumda, ülkemizin güvenli bölge oluşturmak amacıyla Kuzey Suriye'ye yönelik muhtemel harekat hususları da gündeme geldi.

"Türk hükümeti geri adım atmıyor"

Ülkemizin muhtemel Suriye harekatından endişe duyduklarını, ülkemiz ile muhtemel bir harekatı önlemek için görüşmeler gerçekleştirdiğini söyleyen Leaf, "Türk hükümeti bizim bu husustaki görüşlerimizi gayet net biliyor. Onlarla üst seviye angajmanımız oldu. An itibarıyla işe gireli bir hafta dahi olmadı. Türk hükümetiyle bu hususta angaje olmak adına erken bir fırsat kolluyorum." diye konuştu.

ABD'li üst seviye diplomat, ülkemizin muhtemel bir harekatının, ABD'nin Suriye'deki görevini de tehlikeye sokacağını öne sürerken, "Türk hükümetini bu harekattan geri adım attırmak her şeyi yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Bir senatörün, "Peki geri adım atacaklar mı?" sorusu üzerine Leaf, "Kaygılarımızı dile getiriyoruz fakat an itibarıyla yalnızca bu hususta değil diğer hususlarda da karşılık vermeye pek yanaşmıyorlar. Yani açık ve net olmak gerekirse geri adım atmaya yanaşmıyorlar." cevabını verdi.

"Bölgedeki istikrarı da da güçsüzleştirebilir"

Stroul da açıklamalarında ülkemizin muhtemel harekatından ötürü endişe duyduklarını ifade etti.

Stroul, "Biz, Türkiye'nin meşru güvenlik hassasiyetini kabul ediyor ve düzenli bir şekilde bütün taraflara tansiyonu düşürme gereğini iletiyoruz. Buna ek olarak, herhangi bir saldırı, bölgedeki istikrarı daha da güçsüzleştirebilir ve ABD kuvvetlerini ve koalisyonun IŞİD'e karşı kampanyasını riske sokabilir." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)