ABD'den İran'a 'medya' darbesi

ABD'nin, İran devlet televizyonuna ait İngilizce ve Arapça yayın yapan bazı internet adreslerine el koyduğu öne sürüldü.

DÜNYA 22.06.2021, 23:49
ABD'den İran'a 'medya' darbesi

ABD’nin, İran merkezli uluslararası basın kuruluşları ile Husilerin kontrolündeki basın kuruluşunun internet adreslerine el koyarak erişimi durdurduğu öne sürüldü. ABD’nin hedef aldığı öne sürülen medya kuruluşları ise İran merkezli 2 kanal ile Husilerin kontrolündeki Lübnan merkezli bir televizyon kanalının internet adresleri olduğu kaydedildi. Bahse konu sitelere ait alan adlarını ziyaret eden kullanıcılar, “Federal Soruşturma Bürosu, İhracat İcra Dairesi ve Sanayi ve Güvenlik Bürosu tarafından yürütülen bir kolluk eyleminin parçası olarak 50 USC 1701-1705, 18 USC 981 ve 982 maddeleri uyarınca çıkarılan bir el koyma emri ile Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirildi.” uyarısı ile karşılaştı.

ABD'den açıklama gelmedi

Söz konusu mesajda, nükleer, teknolojik ve biyolojik kaçakçılık suçları sebebi ile sitelere el konulduğu belirtilirken, mesajın altında ise FBI (ABD Federal Soruşturma Bürosu) ve ABD Ticaret Bakanlığı'na ait logolar yer aldı.

Sosyal medya mecralarındaki bazı kullanıcılar ise Avustralya, İngiltere gibi farklı ülkelerden bahse konu sitelere erişimin açık olduğunu öne sürdü. ABD tarafından konu ile ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

ABD, 92 internet adresinin alan adına el koymuştu

ABD Adalet Bakanlığı, Ekim 2020 tarihinde IRGC (İran Devrim Muhafızları Ordusu) tarafından global bir dezenformasyon kampanyasında kullanıldığını öne sürerek, 92 internet adresinin alan adına el koymuştu. Bakanlık, internet adreslerinin hem ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını hem de FARA'yı (Yabancı Ajans Kayıt Yasası) ihlal ettiğini öne sürmüştü.

Yorumlar (0)