Uzay uçuşlarının insan sağlığına etkisi tespit edilecek

Uzay uçuşlarının insan sağlığı üzerindeki etkisi mürekkep balıkları sayesinde tespit edilebilecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.06.2021, 00:29 24.06.2021, 09:55
Uzay uçuşlarının insan sağlığına etkisi tespit edilecek

Hawaii Üniversitesi'nin deniz laboratuvarında yetiştirilerek ISS'ye (Uluslararası Uzay İstasyonu) gönderilen kısa kuyruklu yavru mürekkep balıklarının, uzun uzay misyonlarında insan sağlığının ne şekilde etkilendiği üzerine gerçekleştirilen deneylerde belirleyici olacağı duyuruldu.

NASA (ABD Havacılık ve Uzay Dairesi) araştırmacısı Jamie Foster, mürekkep balıklarının ışık emilimini düzenlemeye yardımcı doğal bakteriler ile ortak yaşama ilişkisi olduğunu dile getirdi.

Mürekkep balıkları yardımcı olacak

Foster, "Astronotlar uzayda uzun zaman harcadıkça bağışıklık sistemleri çalışmaz duruma geliyor. Mürekkep balıklarının uzayda ne şekilde bir değişime uğradığının anlaşılması, astronotların sağlık problemlerinin çözülmesine de yardımcı olabilir." sözlerini sarf etti. 

Söz konusu üniversitenin profesörü Margaret McFall-Ngai da astronotların düşük yer çekimi etkisi altındayken vücutlarının mikroplarla bağının değiştiğine işaret etti.

Bu ayın başında ISS'ye gönderilmişti

McFall-Ngai, "İnsanların mikroplar ile ortak yaşama bağının düşük yer çekiminde bozulduğunu tespit ettik ve Jamie Foster bunun mürekkep balıklarında doğru çalıştığını belirledi. Bir hayli basit bir sistem olduğu için bu probleme neyin neden olduğunun temeline inilebilir." ifadelerini kullandı.

Haziran ayının başında bir SpaceX ikmal uçuşuyla ISS'ye gönderilen kısa kuyruklu yavru mürekkep balıkları, temmuz ayında Dünya'ya geri getirilerek inceleme altına alınacak.

Yorumlar (0)