ABD'de borç limiti tasarısı yolda: Biden imza için sabırsız

Temsilciler Meclisi'nde 117'ye karşı 314 oyla kabul edilen borç limitinin artırılması tasarısı, Senato'da oylanacak. Biden, ABD'nin ilk defa temerrüde düşerek kazanılmış ekonomik ayrıcalığını kaybetmemesi için tasarıyı bir an önce imzalamak istediğini kaydetti. Peki borç limitinin askıya alınmasının sonuçları neler olacak? Ayrıntılar haberde...

DÜNYA 01.06.2023, 08:29 Hakan Öksüz
ABD'de borç limiti tasarısı yolda: Biden imza için sabırsız

ABD'deki borç limiti krizinin çözülebilmesi için Temsilciler Meclisi'nden çıkacak karar bekleniyordu. Cumhuriyetçiler ve Beyaz Saray arasında uzun süre devam eden müzakereler sonuçlandı, anlaşmaya varıldı. Borç limitinin artırılması, 117 ret oyuna karşı 314 kabul oyuyla onaylandı.

Biden: "Ülkemizin ilk defa temerrüde düşmesini önlemek için..."

Tasarının Temsilciler Meclisi'nden geçmesinde sonra bir açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, "Ülkemizin ilk kez temerrüde düşmesini engellemek ve güçlükle kazanılmış tarihi toparlanmasını muhafaza etmek için önemli bir eşik geçildi. İki parti de buna destek verdi. Müzakerelerin anlaşmayla bitmesini iki taraf da istiyordu. Senato, tasarıyı en kısa sürede imzalanmak üzere benim önüme getirmelidir." dedi.

Tasarının geçeceği aşamalar

Tasarı, borç limitinin 1 Ocak 2025 tarihine kadar askıya alınmasını öngörüyor. Borç limiti tasarısı, ABD Senatosu'nda oylanacak. Senato'dan geçmesi durumunda Biden'ın önüne gelecek tasarı, imzalanarak yasalaşacak.Borç limitinin artırılması, federal hükümetin nakit sorununu çözecek. Böylece ABD temerrüde düşmeyecek.

Borç limitinin askıya alınmasının sonuçları

Peki borç limitinin askıya alınması, ne gibi sonuçlar doğuracak? Bazı federal programlardaki harcamalarda kesinti yapılacak. Gıda yardımı programları da dahil olmak üzere devletin sunduğu imkanlardan yararlananlar için çalışma gereksinimi doğacak. Koronavirüs salgını döneminde verilen ancak kullanılmayan maddi yardımlar geri alınacak. Yasanın çıkması durumunda ABD'nin bütçe açığının 10 yıl içinde 1,5 trilyon dolar civarında azalacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)