ABD bunu konuşuyor: Mehmet Öz’ün senatör seçilmesinin önünde tek engel var

ABD’nin en ünlü küresel gazetelerinden birinin aktarımına göre ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz’ün Pensilvanya Senatörü seçilmesi karşısında önünde tek bir engel bulunuyor: Türk kökeni. Başta senato yetkilileri olmak üzere ABD bürokrasisinin şu anki konusu, Mehmet Öz’ün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkıp çıkmayacağı. Öte yandan ünlü ABD gazetesi yalnız seçilmesinin değil, senatörlüğe adaylığını koymasının bile Mehmet Öz hakkında tartışmalara yol açtığını ifade ediyor.

DÜNYA 20.03.2022, 13:58 20.03.2022, 16:54
ABD bunu konuşuyor: Mehmet Öz’ün senatör seçilmesinin önünde tek engel var

ABD’nin önde gelen gazetelerinden derlenen bir habere göre Cumhuriyetçi Parti’den senatör olmak için adaylığını koyan 61 yaşındaki Mehmet Öz, ABD genelinde büyük eleştirilerle karşı karşıya bırakılıyor. Pensilvanya senatörlüğüne seçilmek istediğini ve bunun için aday olduğunu bir süre önce açıklayan Öz’ün en büyük rakibi ise aynı partiden adaylığını koyan David McCormick oldu. McCormik’in ise Öz’e karşı eleştirilerini sık sık dile getirirken dilinden düşürmediği bir kelime var: Türk. 

Müslüman ve Türk kimliğini ön plana çıkarmıyor

Türk kökenli olduğu için senatör olamayacağını dile getiren pek çok kişiye karşı birkaç gün önce açıklamada bulunan Öz, Pensilvanya Senatörü seçilmesi halinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkacağını açıklamıştı. Ünlü kalp cerrahı ve televizyon programı sunucusu, senatör seçilmesi halinde “ABD’nin ilk Müslüman senatörü” olarak tarihe geçecek. Ancak kendisi, seçim propagandalarında bunu ön Müslüman ve Türk kimliklerini ortaya çıkarmaktan geri duruyor. 

“Bana yöneltilen eleştiri ve iftiralar yobazca”

ABD’li bir yatırım şirketinde üst düzey yönetici olarak görev alan McCormik'in, Ocak 2022 tarihinde senatör adaylığını açıklayan Öz’e karşı bir konuşma gerçekleştirdiği ve Türk vatandaşlığından çıkması gerektiğini söylediği ortaya çıktı. Öte yandan Mehmet Öz hem Türkiye ve de ABD vatandaşlığına sahip bir isim. Mehmet Öz ise konu hakkında yalnızca “Türk vatandaşlığım seçimlerde benim aleyhime dikkat dağıtıcı. Öte yandan McCormick’in beni bu şekilde eleştirmesi de geçmişte Yahudilere ve Katoliklere atılan iftiralar kadar yobazca bir saldırı.” ifadesini kullanmıştı.



Annesi için Türkiye vatandaşlığından çıkmıyor

Türkiye vatandaşlığı hakkında açıklama yapan Mehmet Öz, şimdiye kadar bunu yapmamasının tek sebebinin annesi olduğunu dile getirdi. Annesinin Türkiye’de Alzheimer tedavisi gördüğünü ve annesini rahatça sık sık ziyaret edebilmek için vatandaşlığa sahip olduğunu aktardı. “Gerektiğinde annemin sağlık durumuyla ilgili karar alabilmek için yasal yetkiye sahip olmam gerekiyor. Ancak Türkiye vatandaşı olursam bu hakka sahip olabilirim.” şeklinde konuşan Öz ve ailesi hakkında bazı haberler ise ABD vatandaşlarının aklını karıştırıyor.

Başörtülü kişilerle fotoğraf çekilmesi olay oldu

McCormick, senatör adaylığını açıklamasından bir süre önce eşi Powell McCormick ile birlikte ABD eski Başkanı Donald Trump’ı ziyaret etmişti. McCormick Ailesi bu görüşmede, Mehmet Öz’ün başörtüsü takan kişilerle çekildiği bir fotoğrafı Trump’a göstermişti. Bu görüşme hakkında yalnızca 4 kişinin bilgisi bulunuyordu. O kişilerden elde edilen bilgiye göre Öz’ün o fotoğrafı medyaya hiç yansıtılmadı. Ayrıca görüşme şahitleri, McCormick Ailesi’nin, Trump’a, “Mehmet Öz’ün Müslüman geçmişe sahip olması, Pensilvanya’da siyasi zayıflık anlamına gelir.” dediğini de aktardı. David McCormick ise bunları yalanlayarak Trump ile yalnızca Türk kimliği hakkında konuştuklarını ifade etti.

Mehmet Öz’ün çocuklarının Hıristiyan olduğu yazıldı

ABD’li muhafazakar haber sitelerinden biri ise Ocak 2022’de, Mehmet Öz’ün adaylığını açıklamasının ardından bir yazı kaleme aldı. O yazıda, Mehmet Öz’ün 4 çocuğunun olduğu ve tümünün da Hıristiyan olarak yetiştirildiği ifade edildi. Mehmet-Lisa Öz çiftinin bir süre önce Trump ile yemekli bir buluşmada görüştüğü biliniyor. McCormick de Öz de Trump’tan destek istiyor ancak Trump’a yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre Eski Başkan, olaylar ve adaylar karşısında ihtiyatlı davranıyor. Trump’ın danışmanına göre Eski Başkan, şimdilik uzaktan izlemeyi tercih ediyor. 

ABD siyasi tarihinde çifte vatandaşlık diye bir şey yok

Cumhuriyetçi Parti’nin Pensilvanya eski Başkanı Rob Gleason ise McCormick ve Öz arasında kafa kafaya giden bir ilişkide dinamiğin Donald Trump tarafından belirleneceğini dile getiriyor. Öte yandan ABD’nin siyasi tarihine bakıldığında çifte vatandaşlığı olan kimsenin şimdiye kadar görev yapmadığı biliniyor. Kendisini yüzde 100 ABD vatandaşı sanan ama aynı zamanda Kanada vatandaşlığı da ortaya çıkan Teksas Senatörü Ted Cruz, Kanada vatandaşlığını 2014 senesinde iptal ettirmişti.

Yorumlar (0)