Tamamen yerli olan Havan Bırakma Sistemi’nde saha testlerine başlandı

Ostim Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Kıvrak ve öğrenci ekibi tarafından geliştirilen tamamen yerli olan Havan Bırakma Sistemi özellikleriyle göz dolduruyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.03.2022, 14:33 21.03.2022, 13:58
Tamamen yerli olan Havan Bırakma Sistemi’nde saha testlerine başlandı

Ostim Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Kıvrak ve öğrenci ekibinin gerçekleştirdikleri çalışmalarla birlikte Havan Bırakma Sistemi geliştirildi. Laboratuvar ortamında yürütülen testlerin ardından drona yerleştirilen sistemle birlikte saha testleri yapılmaya başlandı. Gerçekleştirilen testlerde havan bırakma sistemine 81 ve 60 milimetre 3 havan yerleştirildi. Havan yerleştirilmesi sona erdikten sonra uzaktan kontrol edilen dron verilen komutlarla birlikte belirlenen noktalara test atışları gerçekleştirdi. Test sonrasında açıklamalarda bulunan Kıvrak havadan görüntünün alınabilmesi halinde tasarlanan dronun istenilen bölgeye giderek bırakma sistemiyle birlikte 3 mühimmat bırakabildiğini açıkladı.

Donanımı ve yazılımı yerli

Kıvrak dronlarla ilgili şu ifadelere yer verdi:

İki tane 60’lık bir tane de 81’lik havan bırakan bir sistem tasarladık. Bu anlamda bir ihtiyaç söz konusuydu ama bunu karşılayamadık. Laboratuvarda bunu kendimiz yapalım diye düşündük. Kendi ekipmanlarımız ve piyasadan satın aldığımız ekipmanlar ile birlikte oldukça ucuza mal ettiğimiz bir Havan Bırakma Sistemi geliştirdik. Bu sistem için patent başvurusunda da bulunduk. Süreç boyunca bazı testler gerçekleştirdik ve sistemimiz şu an için gayet iyi çalışıyor.

Projeyi gerçekleştirebilmek için bir dron üreticisi olan Arı Savunma ile ortaklaşa çalıştıklarını belirten Kıvrak yaklaşık olarak yarım saat havada kalabilen ve 25 kilogram yük taşıyabilen dronun donanım ve yazılımıyla birlikte yerli olduğunu vurguladı.

Maliyeti 1500 – 2000 TL

Kıvrak sözlerine şu şekilde devam etti:

Karakol üzerinde geniş bir alanda görüntü aldığınızı hayal edin. İki dron bir arada çalışacak şekilde tasarladık sistemimizi. Bir tanesi görüntü alacak diğeri de bu görüntüler yardımıyla havanları taşıyacak. Yaklaşık olarak 2 - 3 kilometre mesafeden görüntü alındığı takdirde havanları taşıyan dron gönderilecek. Görüntülerin de yardımıyla birlikte istenilen noktalara 3 havan bırakılabilecek. Normal şartlar altında istenilen bir noktayı vurmanız ve silahları ayarlamanız oldukça zor. Bu geliştirdiğimiz sistemle birlikte çok basit ve uygun bir yöntemle terörist yuvalarını etkisiz hale getirmiş olacağız. Maliyeti göz önüne aldığınızda böyle bir sistemi tasarlamanın maliyeti 1,5 2 bin lira arasında.

Ülkemizde oldukça başarılı örnekler var

İnsansız hava araçlarıyla ilgili ülkemizde oldukça başarılı çalışmalar var ve bu çalışmalar dünyada da oldukça ses getiriyor. Bu nedenle sürdürülebilir ve hesaplı ürünleri gerçekleştirmemiz halinde hem şu anda olduğu gibi mazlum milletlere destek vermiş oluruz hem de kendi silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını karşılamış oluruz.

Yorumlar (0)