ABD askeri, Afganistan'dan çekiliyor: Tamamen çekilme tarihi de belli oldu

ABD Merkez Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin %13 ile %20 oranında tamamlandığı açıklanırken, tam anlamıyla çekilmenin ise 11 Eylül’de tamamlanacağı tahmin ediliyor.

DÜNYA 19.05.2021, 15:22 19.05.2021, 16:13
ABD askeri, Afganistan'dan çekiliyor: Tamamen çekilme tarihi de belli oldu

 CENTCOM (ABD Merkez Komutanlığı) tarafından yapılan bildiride, Amerika’nın Afganistan’dan çekilmesinin yaklaşık olarak %20 oranında tamamlandığı açıklandı.

“11 Eylül’de tamamen çekilecek”

Merkez Komutanlığı’ndan gelen açıklamada “ABD Merkez Komutanlığı, bütün geri çekilme sürecinin %13-20 oranında tamamlandığını tahmin ediyor.” sözlerine yer verildi.

Bilindiği üzere NATO ve ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi süreci 1 Mayıs 2021’de resmi olarak başlamıştı.

Merkez Komutanlık, ABD Başkanı Biden’ın çekilme kararından bugüne ABD Savunma Bakanlığının, 115 adet C-17 tipi askeri nakliye uçağının yüküne eşit envanteri geri çektiğini belirterek 5 binden fazla ekipmanın imha edilmesi için Savunma Lojistik Ajansına teslim edildiğini dile getirdi.

Ayrıca CENTCOM, 5 askeri tesisin kontrolünün de ABD tarafından Afganistan ordusuna devredildiğini duyurdu.

Biden, 14 Nisan'da yaptığı açıklamada ABD’nin 1 Mayıs itibariyle Afganistan’dan çekilmeye başlayacağını ve bu geri çekilme sürecinin, İkiz Kuleler, Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a karşı gerçekleştirilen terör eylemlerinin 20. yıl dönümü olan 11 Eylül’e kadar tamamlanmasının beklendiğini kaydetmişti.

ABD'nin ardından NATO’dan gelen açıklamada ise, “Birliklerimiz beraber Afganistan'a gitti, şu anda da birlikte çıkıyoruz.” sözleri kullanılmıştı.

3 binden fazla ABD askeri bulunuyordu

ABD'nin Afganistan topraklarında 2 bin 500 ile 3 bin 500 arasında, NATO’nun 7 bin 500’e yakın askerinin bulunduğu belirtiliyor.

Yorumlar (0)