ABD, Afganistan ve Irak’tan askerlerini geri çekti

Ülkenin Savunma Bakanı Miller, iki ülkenin askeri varlıklarına ilişkin son durumu kamuoyuyla paylaştı.

DÜNYA 15.01.2021, 20:45 17.01.2021, 09:11
ABD, Afganistan ve Irak’tan askerlerini geri çekti

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın verdiği talimatla Savunma Bakanlığı’nın başlatmış olduğu Irak ve Afganistan’dan asker çekme süreci sona erdi.

Konuya dair Savunma Bakan Vekili Christopher Miller yazılı açıklama yaparak şunları söyledi:

“2 bin 500’e indirdik”

Afganistan’daki Amerika Birleşik Devletleri askerlerinin sayısı 2 bin 500 oldu. Ülke başkanı Donald Trump’ın talimatıyla 17 Kasım’da duyurmuş olduğu bu çekilmeyle ülkedeki asker sayımız 2001 senesinden bu zamana dek en düşük seviyesine geriledi.

Amerika Birleşik Devletleri bugün yaklaşık olarak 20 senedir süren savaşı bitirmeye daha da yakın ve Afganların sahiplendiği, kalıcı ateşkesi ve siyasi uzlaşmayı sağlamak için Afganların öncülüğündeki barış sürecini büyük bir memnuniyetle karşılaşmaktadır.”

Afganistan’da bulunan 2 bin 500 askerin Amerika Birleşik Devletleri’nin menfaat ve güvenliği amacıyla gerekli bir kuvvet olduğunu söyleyen Miller, ülkenin Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen anlaşmalar dahilinde mayısa kadar Afganistan’da bulunan bütün ABD askerlerini çekme planının ülkedeki koşullara bağlı olacağını ifade etti.

“Vaatlerin yerine getirilmesi lazım”

Miller yaptığı açıklamada, “Bütün taraflar barış sürecini ilerletmek amacıyla vermiş olduğu vaatleri yerine getirmeli. Bununla birlikte ABD; halkımızı ve menfaatlerimizi korumak amacıyla eğer gerekli görürse askeri adım atmayı sürdürecektir.” dedi.

Miller Irak’a ilişkin yapmış olduğu yazılı açıklamadaysa, “Donald Trump’ın talimatı ve benim 17 Kasım’da yapmış olduğum duyurunun ardından ABD bugün Irak’ta bulunan asker sayısını 2 bin 500’e çekti. Irak güçlerinin asker kabiliyetinin bir göstergesidir bu çekilme.” dedi.

Yorumlar (0)