AB düşünceli! Doğu Akdeniz'de istikrar istiyorlarmış...

Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan ile Türkiye arasında gerginlik yaşanmasına neden olan "Doğu Akdeniz'de istikrar istediklerini" ifade etti. 

DÜNYA 21.08.2020, 12:55 21.08.2020, 12:58
AB düşünceli! Doğu Akdeniz'de istikrar istiyorlarmış...

Türkiye, diğer ülkelerden gelen küstah tehditlere rağmen Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine kararlılıkla devam ediyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjde vereceğini duyurması, Avrupa Birliği'ni (AB) tedirgin etti. 

Almanya ile Fransa arasında "Doğu Akdeniz" meselesinin ele alındığı bir görüşme gerçekleştirildi.

Bu görüşmenin tarafları ise Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Almanya Başbakanı Merkel oldu. Söz konusu görüşmenin ardından bir basın toplantısı gerçekleştirildi. 

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin ile ilişkileri değerlendirdiklerini ve Avrupa Birliği'nin (ABD) tek sesle konuşması gerektiği kanaatine vardıklarını söyledi. 

Merkel, Doğu Akdeniz'de gerilime değil, istikrara ihtiyaç olduğunu, orada ciddi bir durumun mevcut olduğunu ifade etti. 

Fransa ile Almanya'nın kuvvetlerini birleştirmeleri durumunda önemli bir netice elde edebileceklerine dikkat çeken Merkel, Avrupa Birliği'ne (AB) üye olan devletlerin egemenlik haklarına karşı düzenlenen saldırıların asla mazur görülemeyeceğini kaydetti. 

Merkel, gerginliği artırarak değil diyalog yoluyla problemleri çözüme kavuşturmaları gerektiğine dikkat çekerek, bunun herkes için geçerli olduğunu, Yunanistan ile Türkiye arasında diyalog kurulması için uğraştıklarını belirtti. 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Avrupa Birliği'nin (AB) Doğu Akdeniz'deki hâkimiyetini muhafaza etmesi gerektiğini söyledi. 

Macron, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan ile dayanışma kurduklarını vurgulayarak, Doğu Akdeniz'de istikrar sağlanmasının önemli olduğunu ifade etti. Bu konuda Almanya ile aynı düşünceyi savunduklarını kaydeden Macron, Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuku koruyacaklarını aktardı. 

Yorumlar (0)