AB'den Arnavutluk'a 15 milyon avroluk "deprem yardımı"

Avrupa Birliği, geçtiğimiz hafta 6.4'lük depremle sarsılan Arnavutluk'a 15 milyon avro yardımda bulunacak.

DÜNYA 05.12.2019, 15:16
AB'den Arnavutluk'a 15 milyon avroluk "deprem yardımı"

Avrupa Birliği (AB), geçtiğimiz hafta 51 kişinin ölümüne binlerce kişinin yaralı ve evsiz kalmasına neden olan 6.4'lük depremle sarsılan Arnavutluk'a 15 milyon avro yardımda bulunacak. Kararı duyuran Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni bağışlar için bir konferans düzenleneceğini ve yıkılan yerlerin yeniden inşası için 200 kişinin gönderileceğini açıkladı.

"Arnavutlara büyük saygı duyuyorum"


Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen

Komisyon Başkanı von der Leyen, "Koşullara rağmen sakinliğini koruyan Arnavutluk halkına büyük saygı duyuyorum. AB'nin büyük bir şefkat ve aksiyonla birlikte yanlarında olduğunu bilmelerini istiyorum" diye konuştu ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'ya tam desteğini açıkladı.

Arnavutluk tarihinin en büyük depremlerinden olan 6.4 şiddetindeki deprem 2.8 milyonluk Arnavutluk nüfusunun yarısından fazlasını etkiledi. Şu ana kadar açıklanan sayılara göre 51 kişi hayatını kaybetti, 12 bin kişi evsiz kaldı.

Rama, NATO zirvesinde de yardım istedi


Arnavutluk Başbakanı Rama

Arnavutluk Başbakanı Rama, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da düzenlenen NATO zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau başta olmak üzere birçok liderle görüştüğünü ve uluslararası bir bağış konferansının düzenleneceğini açıkladı. AB, konferans çalışmalarını yürüttüğünü açıkladı. Almanya Şansölyesi Angela Merkel de Arnavutluk'a yardımcı olunacağını açıkladı.

Arnavutluk'ta arama kurtarma çalışmaları bitmiş olsa da ülkeyi uzun ve masraflı bir yeniden yapılanma süreci bekliyor.

Yorumlar (0)