9 Avrupa ülkesinden ses getiren açıklama! İsrail’i reddettiler

Avrupa Birliği üyesi olan toplam 9 ülke, Filistin’de faaliyet gösteren 6 sivil toplum kuruluşunun ‘terör oluşumu’ olarak tanımlanmasını talep eden İsrail’i reddetti. 

DÜNYA 13.07.2022, 12:26
9 Avrupa ülkesinden ses getiren açıklama! İsrail’i reddettiler

Filistin’de faaliyet gösteren toplam 6 sivil toplum kuruluşu için harekete geçen İsrail, bu kuruluşların ‘terör oluşumu’ olarak tanımlanması için Avrupa Birliği ülkelerine başvuruda bulunmuştu. İsrail’in bu talebine Belçika, İsveç, Danimarka, İspanya, Fransa, Hollanda, Almanya, İtalya ve İrlanda’dan olumsuz cevap geldi. 

İsrail, Filistinli STK’ları ‘terör oluşumu’ olarak tanımlıyor

Ortak bir mesaj yayımlayan 9 ülkenin dışişleri bakanlıkları, İsrail’in 6 Filistinli sivil toplum kuruluşuna yönelik talebinin reddedildiğini açıkladı. Konuyla ilgili yayımlanan ortak bildiride, İsrail’in STK’lar hakkında sunduğu delillerin yetersiz olduğu vurgulandı. 

“İsrail’in tarafımıza sunduğu deliller yetersiz bulunmuştur”

22 Ekim 2021 tarihinde toplam 6 Filistinli sivil toplum kuruluşunu ‘terör oluşumu’ olarak ilan eden İsrail’e yanıt veren 9 Avrupa ülkesi, yayımladığı ortak bildiride dikkat çeken ifadeler kullandı. İsrail kanadı tarafından kendilerine iletilen belgelerin yetersiz olduğu belirtilen açıklamada, “Bir kişinin veya grubun ‘terörist’ olarak tanınması için bu konunun ciddiyetle ele alınması gerekir. Bu sebeple talep edilen tanımlar hususunda ciddi bir çalışma içerisine girmemiz gerekiyordu. İsrail’in 6 Filistinli STK hususunda tarafımıza sunduğu deliller yetersiz bulunmuştur” ifadelerine yer verildi. 

“STK’lar ile ortak çalışmalarımıza devam edeceğiz”

İsrail’in yeni belgeler sunması halinde konunun yeniden değerlendirmeye alınabileceği vurgulanan açıklamada, “Şu aşamada STK’lara yönelik politikamızı gözden geçirmemizi gerektirecek bir durum söz konusu değildir. İsrail tarafından daha detaylı ve somut belgelerin iletilmesi halinde, ilgili birimlerimiz yeniden değerlendirmeye hazırdır. Bu durumun gerçekleşmemesi halinde, STK’lar ile ortak çalışmalarımıza ve işbirliğimize devam edeceğimizi bildiririz. Demokratik düzenin yaygınlaşması ve bölgede iki devletli çözüm için güçlü STK’ların varlığı son derece önemlidir” denildi. 

Yorumlar (0)