60 İranlı gözaltında: 10 saat sorguya alındılar!

ABD ile İran arasındaki gerilim tırmanmaya devam ediyor. Kanada'dan dönen 60 İran asıllı ABD vatandaşının, ABD'nin Blaine bölgesinde bulunan sınır kapısında gözaltına alındıkları ve yaklaşık 10 saat sorguya çekildikleri ileri sürüldü. 

DÜNYA 06.01.2020, 10:55
60 İranlı gözaltında: 10 saat sorguya alındılar!

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından iki ülke arasındaki gerilim tırmanmaya devam ediyor. 

İngiliz medyasında yer alan haberlerde, ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi'nin (CBP), Kanada'dan dönen 60 İran asıllı ABD vatandaşını Blaine bölgesinde bulunan sınır kapısında gözaltına aldığı iddia edildi.

Gözaltına alınan İran doğumlu bir şahıs, kendisi ve ailesinin yanında onlarca İranlının da 8 saatten fazla gözaltında tutulduğunu belirtti. 

"Seyahat nedenimizle ilgisi olmayan sorular soruldu"

Sorguya alınanlardan biri, "Dün gece gözaltına alınanların büyük çoğunluğu ABD vatandaşıydı. Neden gözaltında olduğumuzu sorduk. Seyahat nedenimizle ilgisi olmayan sorular soruldu. Bize, 'Üzgünüm, bu sizin için sadece yanlış zaman' cevabını verdiler." dedi.

"İranlı şarkıcının konserine katılanlar sınırdan geçirilmedi"

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi direktörü Masih Fouladi'den konuya ilişkin açıklama geldi. Bazı İran asıllı ABD vatandaşlarının bekleme odalarında yaklaşık 10 saat sorguda tutulduğunu ifade eden Fouladi, pazar gecesi Kanada'da İranlı bir şarkıcının konserine gidenlerin sınırdan geçirilmediğini daha sonra gelmelerinin söylendiğini belirtti. 

"Sınırda yaklaşık 150 kişi gözaltına alındı"

ABD merkezli Ulusal İran-Amerikan Konseyi (NIAC), sınırda yaklaşık 150 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. 

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi Sözcüsü Mike Friel, sınır geçişlerinde güvenlik önlemlerini arttırıldığını fakat İran asıllı ABD vatandaşlarının gözaltına alındığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Friel, "İran asıllı Amerikalıların gözaltına alınıp, uyrukları nedeniyle ABD'ye girişlerinin reddedildiği iddiaları yanlıştır." ifadesini kullandı.
 

Yorumlar (0)