38 yılın en düşüğü! ABD petrol sıkıntısı yaşıyor

ABD 1984 yılından bu yana petrolde görmediği düşüşü yaşıyor. Stratejik petrol rezervi bu zamana kadar görmediği seviyeye iniş yaptı.

DÜNYA 30.08.2022, 10:47 30.08.2022, 17:25
38 yılın en düşüğü! ABD petrol sıkıntısı yaşıyor

ABD’nin 1984 senesinden bu yana kadar stratejik petrol rezervinde daha önce görmediği ham petrol oranını 450 milyon varille düşürdü. ABD Enerji Bakanlığı tarafından sağlanan verilere göre, ülkenin stratejik petrol rezervinde bulunan ham petrol miktarı 26 Ağustos günü itibarıyla haftalık bazda toplamda 3,1 milyon varil düşüş yaşadı.

Tarihin en düşük seviyesini gördü

ABD’de stratejik petrol rezervinde bulunan ham petrol miktarı 450 milyon varil oranıyla Aralık 1984 tarihinden bu zamana gelene kadar en düşük düzeyine geriledi. ABD idaresi, benzin fiyatlarında meydana gelen yükselişin ve artan enflasyonun büyük bir bölümünü meydana getirdiğini öne sürerek, benzin fiyatlarını aşağı çekmeye yönelik farklı tedbirleri hayata geçirmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz mart ayında ülkenin stratejik petrol rezervi içerisinde 6 ayda günlük olarak 1 milyon varil, toplamda ise 180 milyon varilden fazla petrolün piyasaya aktarılmasına izin vermişti. Temmuz ayının sonunda Beyaz Saray, ülke tümelinde benzin fiyatlarını aşağı çekmeye yardımcı olmak adına stratejik petrol rezervinden ek 20 milyon varil petrol satışı yapacağını açıklamıştı.

Rafinelere stok çağrısı yapıldı

Diğer bir taraftan ABD basını tarafından yapılan haberlerde, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm tarafından ülkede bulunan petrol rafinerilerine dizel ve benzin gibi yakıtların dışa satımının daha fazla yapılmaması çağrısında bulunduğu dile getirildi.

Granholm’un da içerisinde olduğu Chevron, ExxonMobil ve Valero gibi 7 rafineriye 18 Ağustos gününde bir mektup yollandığının ifade edildiği haberlerde, ülkenin kasırga dönemine girerken söz konusu rafinerileri yakıt stoğu yapmaya çağırdığını aktardı.

Rafinerilerde gereken stoğun oluşturulamaması durumunda Biden idaresinin eyleme geçebileceği söyleniyor.

Yorumlar (0)