346 kişiyi öldüren hatada şok iddia!

Endonezya ve Etiyopya’daki kazalarda 346 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan "737 Max uçaklarının kontrolünü zorlaştıran otomatik sistemdeki ana problemin" bilindiği ortaya çıktı.

DÜNYA 19.10.2019, 12:02 19.10.2019, 12:16
346 kişiyi öldüren hatada şok iddia!

Boeing test pilotları arasında 2016 yılına ait SMS yazışmalarında, Endonezya ve Etiyopya’daki kazalarda 346 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan 737 Max uçaklarının kontrolünü zorlaştıran otomatik sistemdeki ana problemin bilindiği görüldü.

Federal Havacılık Bürosu'na (FAA) yeni sunulan belgelere göre, Boeing Max 737 uçaklarına ait problem, 2016 yılında test pilotları tarafından bildirildi. 

Uçuş kontrol sisteminden şikâyetçiydi

Boeing eski şef teknik pilotu Mark Forkner’in ilk kazadan aylar önce yaptığı simülasyon uçuşunun ardından meslektaşına yazdığı mesajda, "Manevra Karakteristiği Takviye Sistemi" (MCAS) olarak bilinen uçuş kontrol sisteminden şikâyetçi olduğu bildirildi. 

"Çok kötü uçtum, korkunçtu"

Kazalardan sonraki soruşturmada söz konusu sistem hakkında pilotun, “Simülasyonda dizginlenemiyor, sonunda kontrol ettim ama çok kötü uçtum, korkunçtu.” ifadelerini kullandığı kaydedildi.

Diğer pilotun sistemin yenilenmesi gerektiği cevabına da Forkner’in, “Öyle ki esasen düzenleyicilere de yalan söyledim.” şeklinde karşılık verdiği belirtildi.  

"Hayal kırıklığı oldu"

Federal Havacılık Bürosu'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Boeing’in söz konusu yazışmaları öğrenir öğrenmez acilen harekete geçmemesinden duydukları hayal kırıklığı ifade edilerek, gerekli işlemler için yeni belgeleri inceledikleri aktarıldı. 

Boeing ise ortaya çıkan yeni yazışmalar hakkında, "yetkililerle iş birliği yapmaya devam edeceklerini" söylemekle yetindi.

Geçen hafta görevinden alınan Boeing şirketinin eski CEO’su Dennis Muilenburg’in, ifade vermek üzere 29 Ekim günü Kongre Senato Ticaret Komitesi ve 30 Ekim günü Temsilciler Meclisi Ulaştırma Komitesindeki oturumlara katılmasının beklendiği ifade edildi. 

Ne olmuştu?

Endonezya'da Lion Hava Yollarına ait "JT 610" sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018 tarihinde Cakarta'dan Sumatra Adası'ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra denize çakılmıştı. 189 kişinin hayatını kaybettiği kaza, bu tip uçakların ilk kazası olarak tarihe geçmişti.

Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı da 10 Mart 2019 tarihinde Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi yaşamını yitirmişti. 

Yorumlar (0)