2021 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazananlar belli oldu

2021 Nobel Ekonomi Ödülü'nü, Joshua D. Angrist, David Card ile Guido W. Imbens kazandı. 

DÜNYA 11.10.2021, 16:08 12.10.2021, 09:27
2021 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazananlar belli oldu

2021 Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazananlar belli oldu.

“Emek piyasasına yeni anlayış getirdi”

Joshua D. Angrist, David Card ve Guido W. Imbens ödüle layık görüldü.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında, Kanadalı çalışma ekonomisti Card'ın, "çalışma ekonomisine ampirik katkı sağladıklarından", Imbens ve Angrist'in "Nedensellik ilişkilerinin analizine metodolojik katkılarından" dolayı ödülü kazandığı açıklandı.

Üç ekonomistin gerçekleştirdiği çalışmalarının, emek piyasasına yönelik yeni anlayışlar getirdiği, neden sonuç ilişkisi bakımından doğal deneylerden ne tarz sonuçlar çıkarılabileceğini ortaya koyduğu, diğer alanlara da yaklaşımlarının yayıldığı ve ampirik araştırmayı kökten bir şekilde değiştirdiği aktarıldı.

1,1 milyon dolar ödül

Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan kişilere, altın madalyanın haricinde 1,1 milyon dolar ödül veriliyor.

Ödül 2020 yılında açık artırma teorisinin geliştirilmesine fayda sağlayan Amerikalı ekonomistler Robert B. Wilson ile Paul R. Milgrom’a verilmişti. Wilson ve Milgrom’un keşiflerinin "Dünya genelinde vergi mükelleflerine, alıcılara ve satıcılara katkı sağladığı" dile getirilmişti.

Küresel yoksullukla mücadele konusunda yaptıkları çalışmalar sebebiyle Fransız asıllı Amerikalı iktisatçı E. Duflo, Hint asıllı iktisatçı Abhijit Banerjee ve Amerikalı iktisatçı Michael Kremer, 2019 Nobel Ekonomi Ödülü'nü de kazanmıştı.

Yorumlar (0)