100 Taliban mahkumu salıverildi

Amerika Birleşik Devletleri ile Taliban arasında varılan anlaşma sonucu, Afganistan'daki hapishanelerde bulunan 100 Taliban mahkumu salıverildi.

DÜNYA 09.04.2020, 09:42
100 Taliban mahkumu salıverildi

Afganistan Ulusal Güvenlik Şurası Sözcüsü Cavid Faisal, basına yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Taliban arasında varılan anlaşma sonucu 100 Taliban mahkumunun serbest bırakıldığını duyurdu.

Serbest bırakılan militanların, Taliban tarafından kendilerine sunulan esir takası listesinde adlarının bulunduğunu ifade eden Afganistan Ulusal Güvenlik Şurası Sözcüsü Cavid Faisal, serbest bırakılan militanların, kimlik tarama sisteminden geçirilerek tekrar savaşmayacakları konusunda taahhütlerinin alındığını kaydetti.

Afganistan Ulusal Güvenlik Şurası Sözcüsü Cavid Faisal, Afganistan hükümetinin barış sürecinin ilerlemesi için Taliban'la müzakere yolunu açık tuttuğunu ifade etti.

Serbest bırakılan militanlar arasında, Taliban tarafından istenen 15 kişilik üst düzey yöneticilerin bulunup bulunmadığı ise henüz bilinmiyor.

Taliban'dan açıklama geldi

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit ise serbest bırakılan militanların esir takasının bir parçası olmadığını iddia etti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, serbest bırakılan militanların Afganistan hükümetine kendileri tarafından sunulan 5 bin kişilik listede adlarının bulunmadığını vurguladı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, Amerika ile varılan anlaşma kapsamında esir takasının gerçekleşmesini beklediklerini, bu sebeple de Kabil'de bulunan Taliban heyetinin geri çekildiğinin altını çizdi.

Diğer taraftan, Taliban'ın Katar Ofisi Sözcüsü Süheyl Şahin, 7 Nisan'da yaptığı açıklamada, esir takası için Kabil'de bulunan Taliban heyetinin, Afgan makamlarıyla görüşmesine ara verdiğini açıklamıştı.

Esir takasını gerçekleştirmek için 3 kişiden oluşan Taliban heyeti 1 Nisan'da başkent Kabil'e gelmişti. 

Afganistan'da barış sürecini başlatan anlaşma 

"Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması" 29 Şubat'ta, yaklaşık iki yıl Amerika Birleşik Devletleri ile Taliban arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapan Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen törenle imzalanmıştı.

Anlaşmaya, Amerika Birleşik Devletleri adına ülkenin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban adına Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader imza atmıştı. 

Afganistan'daki Amerikan müttefikleri ve koalisyon güçlerinin ülkede konuşlu askerlerinin sayısını 135 günde 8600'e düşürmesi öngörülen anlaşmada, "Taliban olarak bilinen ve ABD tarafından tanınmayan Afganistan İslam Emirliği'nin belirtilen taahhütlere uyması durumunda Amerika müttefikleri ve koalisyon güçleri askerlerinin tamamını 14 ayda ülkeden çekecek." deniliyordu. 

Amerika Birleşik Devletleri ve Taliban arasında mahkum takası yapılacağı kaydedilen anlaşmada, Taliban'ın serbest bırakılan üyelerinin Amerika ve müttefiklerine tehdit oluşturmamasını sağlayacağı belirtilmişti.

Yorumlar (0)