100 Taliban daha serbest bırakıldı

Amerika Birleşik Devletleri ile Taliban arasında varılan anlaşma sonucu, Afganistan'ın Bagram Hapishanesinde bulunan 100 Taliban üyesi daha serbest bırakıldı. Önceki gün de 100 Taliban mensubu salıverilmişti.

DÜNYA 10.04.2020, 11:42
100 Taliban daha serbest bırakıldı

Basına açıklama yapan Afganistan Ulusal Güvenlik Şurası Sözcüsü Cavid Faisal, Amerika Birleşik Devletleri ile Taliban arasında varılan anlaşma sonucu Taliban üyesi 100 mahkumun daha Bagram Hapishanesinden serbest bırakıldığını duyurdu.

Böylelikle serbest bırakılan Taliban militanlarının sayısının 200 olduğunu hatırlatan Afganistan Ulusal Güvenlik Şurası Sözcüsü Cavid Faisal, Taliban tarafından kendilerine sunulan esir takası listesinde adları bulunan militanların yaş, sağlık ve suçlarına göre sırasıyla serbest bırakıldığını kaydetti.

Afganistan Ulusal Güvenlik Şurası Sözcüsü Cavid Faisal, serbest bırakılan militanların kimlik tarama sisteminden geçirildiğini ve tekrar savaşmayacakları konusunda taahhütlerinin alındığını ifade etti.

Dün de 100 kişiden oluşan birinci Taliban grubu imzaları alınarak salıverilmişti.

Esir takası için 3 kişilik Taliban heyeti 1 Nisan'da başkent Kabil'e gelmişti.

Afganistan'da barış sürecini başlatan anlaşma 

"Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması" 29 Şubat'ta, yaklaşık iki yıl Amerika Birleşik Devletleri ile Taliban arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapan Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen törenle imzalanmıştı.

Anlaşmaya, Amerika Birleşik Devletleri adına ülkenin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban adına Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader imza atmıştı. 

Afganistan'daki Amerikan müttefikleri ve koalisyon güçlerinin ülkede konuşlu askerlerinin sayısını 135 günde 8600'e düşürmesi öngörülen anlaşmada, "Taliban olarak bilinen ve ABD tarafından tanınmayan Afganistan İslam Emirliği'nin belirtilen taahhütlere uyması durumunda Amerika müttefikleri ve koalisyon güçleri askerlerinin tamamını 14 ayda ülkeden çekecek." deniliyordu.

 

Amerika Birleşik Devletleri ve Taliban arasında mahkum takası yapılacağı kaydedilen anlaşmada, Taliban'ın serbest bırakılan üyelerinin Amerika ve müttefiklerine tehdit oluşturmamasını sağlayacağı belirtilmişti.

Yorumlar (0)