Korkutan korona önlemleri: Silah, kırbaç, göz yaşartıcı gaz...

Afrika'da polis ve askerlerin yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı tedbir adı altında halka şiddet uygulaması tepkilere yol açıyor. Pandeminin yayılmasını önlemek amacıyla olağanüstü hal uygulanan Afrika ülkelerinde halka karşı kırbaç, silah ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale ediliyor. 

DÜNYA 10.04.2020, 11:47
Korkutan korona önlemleri: Silah, kırbaç, göz yaşartıcı gaz...

Afrika'nın çeşitli bölgelerinde yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı alınan tedbirleri uygulamak üzere polisler ve askerler görevlendirildi. Söz konusu polis ve askerlerin, vatandaşlara karşı silah, kırbaç ve göz yaşartıcı gaz ile müdahalede bulunduğu belirlendi. 

BBC'nin haberine göre, polis ve askerlerin bu tutumu Afrika'da yeni bir tartışmaya neden oldu. Bir yandan koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla getirilen olağanüstü hal (OHAL) uygulamaları, diğer yandan insan hakları ve bireysel özgürlüklerin sınırlandırılması mevcut.

Sağlık sisteminde ciddi sıkıntı çeken Afrika ülkeleri, koronavirüsü engellemek için çok sert tedbirler aldı. Bireyleri tek tek izlemeye kadar varan bu tedbirler, kıtadaki eski baskıcı yönetimleri anımsatıyor.

İnsan hakları örgütleri, koronavirüsün sonlanmasının ardından bu uygulamaların tamamen kaldırılmaması durumunda, söz konusu ülkelerdeki en temel haklara erişimin uzun vadede sınırlandırılması tehlikesi olduğu hususunda uyarılar yapıyor. 

Yetkililer ise yasaklar, sokağa çıkma kısıtlamaları ve diğer topluluk kontrol etme yöntemlerinin hayat kurmayı amaçladığını belirtiyor. Fakat bu uygulamalar, bazı hırslı güvenlik görevlilerinin can almasıyla gibi sonuçlara yol açabiliyor. 

Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir apartmanın üst katındaki balkonda oyun oynayan 13 yaşındaki bir erkek çocuk, polis kurşunu ile yaşamını yitirdi. Polis, bunun yanlışlıkla olduğunu bildirdi. 

Kenya'da 3 kişi daha güvenlik güçlerince öldürüldü. Bunlardan biri, motosiklet ile giderken polisin döverek hayatını kaybetmesine neden olduğu bir şofördü. 

Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, halka evlerinden çıkmama ve hükümetin aldığı tedbirlere uyma çağrısında bulunurken, "Tüm Kenyalılardan güvenlik güçlerinin bazı aşırılıkları için özür dilerim." dedi.

Yorumlar (0)