Yurt dışından alınan elektronik cihazların kayıt süresine uzatma!

Türkiye’ye başka ülkelerden gelirken getirilen mobil cihazlar, mobil iletişim şebekesinden hizmet almalarından kaynaklı bir başvuru süresine tabii tutuluyorlar. Bu sürenin salgın nedeniyle ve bazı aksaklıklardan kaynaklı 120 günden 365 güne çıkarılmasına karar verildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.02.2021, 17:13 21.02.2021, 11:43
Yurt dışından alınan elektronik cihazların kayıt süresine uzatma!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun hazırladığı “Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması” na dair Resmi Gazete'de bir yönetmenlik yayımlandı. Buna göre salgından kaynaklı yaşanan aksaklıklar göz önüne alınarak, yurt dışından getirtilen cihazların IMEI başvuruları için süre 365 gün olacak.

365 gün içerisinde kayıt yapılması gerekiyor

Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre; 'siyah liste', kaçak, kayıp, çalıntı, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş ya da başka cihazlara kopyalanmış, bertaraf veya ihraç edildiği Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilen, uluslararası daimi veri dolaşım hizmeti aldığı veya Kurum kayıtlarında yer almadığı halde ülke sınırları içinde kullanımda olduğu tespit edilmiş ve kesintisiz 7 yıl süreyle elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almamak suretiyle 'beyaz listeden' çıkarılmış cihazlara ait IMEI numaralarından oluşacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun kayıtlarında olmayan ve buna rağmen kullanılan kaçak cihazlar ise, kullanıma kapatılacak. Daha önce yolcu beraberinde getirilen mobil cihazların, yolcunun yurda giriş tarihinden itibaren IMEI Başvuruları 120 gün içerisinde yapmaları bekleniyordu. Ancak, salgın nedeniyle yaşanan aksaklıklar sonucunda gelen talepler üzerine, bu sürenin 365 güne çıkmasına karar verildi. Böylece kullanıcılara, 365 gün içinde kayıt yaptırma ve yeniden kullanıma açtırma olanağı sağlandı.

Yorumlar (0)