Yapay zekânın fikrî mülkiyeti olur mu?

Avrupa Patent Enstitüsü, İngiliz araştırmacıların yapay zekâ adına yaptığı patent başvurusunu kabul etmedi. Karar emsal niteliğine sahip.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.01.2020, 17:24 06.01.2020, 17:33
Yapay zekânın fikrî mülkiyeti olur mu?

Yapay zekâ, son yıllarda şaşırtıcı bir hızla gelişmeyi sürdürürken bu gelişim ile beraber birçok soru da akıllara geliyor. Bu sorulardan biri olan "Yapay zekâ fikrî mülkiyete sahip olabilir mi?" sorusu cevabını buldu.

Forbes'ta yer verilen habere göre, İngiltere'de görev yapan araştırmacılar yapay zekâ adına patent başvurusu yaptı. Başvuruların değerlendirmesini tamamlayan Avrupa Patent Ofisi (EPO) patent haklarının yalnızca insanlara verilebileceğine hüküm verdi.

O sistemi yapay zekâ geliştirdi

İngiltere'nin Surrey Üniversitesi'nde çalışan "DABUS" adlı yapay zekânın arama kurtarma çalışmalarına katkı sağlayacağı belirtilen yeni bir sinyal sistemi geliştirdiği açıklandı.

EPO bu inovasyonun patent hakkını başvuruları değerlendirdikten sonra DABUS'a vermedi. Bu karar emsal niteliğinde bir karar olarak değerlendirildi. Ancak Surrey Üniversitesi'nde görev yapan araştırmacılar EPO ile hemfikir değil.  

"EPO çağın gerisinde"

Ekip adına ülke basınına açıklama yapan Ryan Abbott, bu yaklaşımın, yaşadığımız çağın gerisinde kaldığı iddiasını ileri sürdü.

Abbott'a göre, bu konuyla ilgili benimsenecek en iyi yaklaşım yapay zekâyı inovasyonun mucidi olarak kabul etmek ve yapay zekânın insan sahibine patent hakkında yararlanabilmek adına lisans vermek. 

Yorumlar (0)