WhatsApp’tan kullanıcılarını sevindirecek adımlar

Dünyada milyarlarca kişi tarafından kullanılan mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcıların canını sıkan hataları giderirken aynı zamanda yeni güncellemeleri de duyurdu. Mesajlara emojiyle tepki verme, grup anketi, sohbet dışı ses oynatma gibi farklı özellikleri bünyesine katmaya hazırlanan uygulama, dünyanın bazı ülkelerinde bunları çoktan kullanıma sundu. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.04.2022, 12:22
WhatsApp’tan kullanıcılarını sevindirecek adımlar

Milyarlarca kullanıcıya sahip olması sebebiyle dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması olarak bilinen WhatsApp, yeni güncellemelerini kullanıcılarıyla paylaşmaya başladı. Kullanıcı taleplerini ve şikayetlerini dikkate alarak güncellemelerde bulunan şirket, uzun zamandır istenen birkaç özelliği bazı ülkelerde test etmeye başladı. 

Mesajlara artık emojiyle tepki verilecek

Instagram’da ve Telegram’da bulunan “mesajlara emojiyle tepki verme” özelliği WhatsApp’a da geliyor. Uygulama şirketi, verilecek tepkilerin sayısının en az 6 olacağını ifade ederken bazı ülkelerde bu yeni özelliğin test aşaması gerçekleştiriliyor. Son beta görüntülerinde ise emojilerin yanında bir de “+” işareti bulunuyor. Bu şekilde de daha fazla emojiyi seçmek için olanak sağlanıyor. 

Telegram’ın grup anketi özelliği geliyor

Telegram’da gruplarda sıklıkla kullanılan anket özelliği, WhatsApp’ın dikkatini çekti. Telegram’a doğru yol alan kullanıcıların ilgisini çekmek için bu özelliği de bünyesine taşımaya hazırlanan uygulamanın iOS 22.8.0.72 beta sürümüne sahip olan bazı ülkeler grup anketlerini test etmeye başladı. Uygulamanın, ilerleyen dönemlerde Android’e de gelmesi bekleniyor. Ancak grup anketi özelliğinin nasıl kontrol edilebileceği henüz belli değil.



Sesli mesajlar için 6 yeni özellik gündemde

Uygulama içinde en çok kullanılan özelliklerden olan sesli mesajları daha etkili hale getirmek için getirilen güncellemeler şu şekilde:

  • Kullanıcıların en büyük problemlerinden biri, sohbet açıkken oynatılabilen ses kaydını sohbet kapatıldıktan sonra oynatılamamasıydı. Şirket, bunu da çözmek için harekete geçti. Artık ses kaydını, sohbetten çıktıktan sonra da dinleyebileceksiniz. Bu sayede telefonda hem WhatsApp sesi dinleyip hem de diğer işlerle uğraşmak mümkün hale gelecek.
  • Ses kayıt ederken bazı insanlar düşüncelerini toparlamak için zaman ister. Bunu fark eden şirket, ses kaydı yapanlar için yeni bir özelliği kullanıma sunacak. Artık kayıt sırasında kaydı durdurabilecek ve istediğiniz zaman yeniden devam edebileceksiniz. 
  • Ses kayıtlarının takip edilmesi artık daha da kolay! Ses kayıtları artık sohbet penceresinde “dalga” biçiminde gösterilecek.
  • Sesinizi kaydedip, gönderip sonrasında bir kez de telefondan dinleyenlerden misiniz? WhatsApp, sizin için de çözüm üretti. Artık kaydettiğiniz sesleri önce kendiniz dinleyip ardından gönderebileceksiniz. Bu özellik şu anda pek çok ülkedeki kullanıcıya açılmış durumda. Henüz sizin uygulamanızda yoksa güncellemeleri yüklemeniz gerekebilir.
  • Bir sohbetteki ses kaydını dinlerken sohbet penceresini kapatıp yeniden açtığınızda kaldığınız yere kadar parmak hareketleriyle ilerlemek zorunda kalmayacaksınız, WhatsApp bunu sizin için yapacak. Yeniden açtığınız sohbet penceresindeki sesli mesaj, kaldığınız yerden otomatik olarak oynatılacak. 
  • Hem alınan hem de gönderilen sesli mesajlarda artık 1,5 ve 2 kat oynatma özellikleri mevcut. Bu, pek çok kullanıcının halihazırda kullandığı bir özellik.

WhatsApp’ta yeni olan diğer özellikler

Daha fazla kullanıcıyı bünyesine katmak isteyen uygulama hem masaüstü hem de telefon ve tablet sürümleri için kullanıcılarda görülen hataların yanı sıra sık sık güncelleme de yayınlıyor. Özellikle rakiplerindeki kullanıcıları kendisine bağlamak isteyen uygulamanın kullanıcılara sunduğu son özellikler şu şekilde:

  • Gönderilen ve alınan bağlantılar artık ön izleme olarak masaüstü ve web sürümlerinde de görüntülenebiliyor. Bu özellik önceden yalnızca telefon ve tabletlerde geçerliydi. 
  • WhatsApp, özellikle şirket hesapları için çoklu cihaz desteğini kullanıma soktu. Aynı numaranın pek çok cihazda aynı anda kullanılabilmesi sağlandı. Ancak link ön izlemesi bazı çoklu hesaplarda görüntülenemiyordu. Şirket, bunu da çözmek için kollarını sıvadı. 
  • Android için yeni ara yüz beta testleri başlatıldı. Artık kamera ekranında daha küçük botunlar bulunacak. Bu özellik, Android’den önce iOS’a uyarlanmıştı.
  • Uygulamada medya paylaşmak artık daha kolay! Medya paylaşımı sırasında telefondakiler artık “son kullanılanlar” ve “galeri” olarak ayrılacak. 
  • WhatsApp’ta dosya gönderim limiti önceden 100 MB idi. Ancak hem teknolojinin ilerlemesi hem 100 MB’nin yetersiz kalması hem de rakip uygulamalarda gönderim boyutunun daha yüksek olması sebebiyle WhatsApp, bu kotayı da artırdı. Arjantin’de test edilen özellikle kullanıcılar artık 2 GB boyutundaki dosyaları gönderebiliyor. Şirket, kullanım yoğunluğuna ve gönderimlerin sistem üzerinde oluşturduğu yüklere göre yeni düzenlemeler yapılabileceğini açıkladı.

  • WhatsApp’ta dil ayarlama, sistem tarafından otomatik olarak gerçekleştiriliyordu. Özellikle çok dilli uluslar ve yabancı dil öğrenmek isteyen kişiler uygulamayı farklı dillerde kullanmak istiyorlardı fakat uygulamanın çatı şirketi Meta, bu isteği uzun süredir görmezden geliyordu. Sonunda uygulamaya manuel dil ayarlama özelliği geleceği duyuruldu. Şirket politikası gereğince yalnızca Hindistan’da kullanılan manuel dil ayarlama artık herkese açık olacak.
  • Sohbetlerdeki video ve fotoğraflar ön izleme seçeneğiyle görüntülenebilirken aynı şey belgeler için geçerli değildi. Uygulama, belgelerin de ön izlemeli olarak görüntülenebilmesinin önünü açmak için çalışmalara başladı. Şu anda bazı ülkelerde test edilen bu özelliğin başarılı olması halinde güncelleme olarak cihazlara verilecek. 
  • Uygulama, ayarlarda kişiselleştirmeye gidiyor. Hikayelerde olan “yalnızca şunlar için paylaş” seçeneği artık fotoğraflara ve son görülmeye de geliyor. 
  • Uygulamanın masaüstü sürümünde sesli mesajları oynatmak önceden mümkün değildi. Ancak bir habere göre artık son beta sürümünde de masaüstü versiyonlarda sesli mesajları herkes oynatabiliyor. Bu özelliği kullanabilmek için v2.2204.5 güncellemesine sahip olmak gerekiyor. Ancak bu yeni özellik henüz Android kullanıcılarına sağlanmadı. 
  • “Harici kişiler” özelliği ile yepyeni bir dünya açılıyor. Aynı Instagram’daki yakın arkadaşlar özelliği gibi WhatsApp’a da bu yeni güncelleme getirildi. Bu özellik şu anda bazı ülkelerde kullanımda.
Yorumlar (0)