Benzin fiyatları nasıl düşecek? Biden’dan ilk hamle!

Akaryakıt fiyatlarının dünya genelinde hızla yükselmesi sonrası harekete geçen ABD Başkanı Joe Biden, önemli bir hamlede bulunmaya hazırlanıyor. 

EKONOMİ 13.04.2022, 12:38 14.04.2022, 09:57
Benzin fiyatları nasıl düşecek? Biden’dan ilk hamle!

Beyaz Saray’da konuyla ilgili yapılan bilgilendirmede, dünya genelinde yükselen benzin fiyatları sebebiyle, yaz aylarında yüzde 15 oranında etanol karışımlı benzinin piyasaya sürülmesine onay verileceği açıklandı. Yapılan bilgilendirmede, Biden’in benzin fiyatlarını yeniden kontrol altına alabilmek adına tüm imkânları seferber etmeye hazır olduğu da belirtildi. 

Biden yönetimi yükselen akaryakıt fiyatlarına çözüm arıyor

Tüm dünyada olduğu gibi Amerika Birleşik Devletleri’nde de yükselen akaryakıt fiyatları vatandaşların tepkisine yol açıyor. Beyaz Saray’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, Amerikan üretimi biyoyakıtların gelişimini destekleme projesinin, tüm Amerikan vatandaşlarının daha makul ücretlerle yakıt seçeneğini çoğaltacağı ve fosil yakıtlara olan yüksek seviyede bağımlılığı kısıtlamaya yardımcı olacağı aktarılırken, ilerleyen süreçte de enerji bağımsızlığını tesis etmek için de büyük bir önem taşıdığı kaydedildi. 

E15, yaz aylarında piyasaya sürülecek

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamanın bir diğer öne çıkan noktası da, ‘E15’ olarak da bilinen etanol karışımlı benzinin satışına ne zaman onay verileceği ile ilgiliydi. Beyaz Saray, E15’in yaz aylarında satılmaya başlanacağını duyurdu. 

E15 bazı riskleri de beraberinde getiriyor

Amerika’da hâlihazırda kullanılan benzinlerin büyük birçoğunda yüzde 10 oranında etanol karışımı bulunuyor. Benzinde yüksek oranda etanolün bulunması, özellikle yaz aylarında görüldüğü gibi sıcak havalarda duman oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. E15’in kullanımı bu sebeple bugüne dek yaz aylarında onay almıyordu. 

Yükselen enflasyon, tepkileri de beraberinde getirdi

Biden yönetiminin bu kritik hamlesinin, ülkedeki enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası gelmesi ise yeni bir tartışma konusu oldu. ABD’de enflasyon, son 41 senenin rekorunu kırdı. Yaşanan bu durum Biden yönetimine de çeşitli eleştirileri beraberinde getirdi. 

Amerika’da enflasyon tarihi noktalara erişti

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından enflasyon rakamları kısa süre önce paylaşıldı. Buna göre ülkedeki Tüketici Fiyat Endeksi geçen ay yüzde 1,2 oranında bir artış gösterdi. Yıllık bazda bakıldığında ise bu oran yüzde 8,5 oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde 1981 yılının son çeyreğinden bu yana böyle bir yükseliş görülmüyordu. 

Yorumlar (0)