Uzay İstasyonu'nda büyük tehlike: Uzay enkazı çarptı, istasyonda delik açıldı

Uluslararası Uzay İstasyonunda, uzay enkazı parçasının çarpması neticesinde personel ve kargo mekiklerini ana modüle demirlemek üzere kullanılan robotik kolunun hasar gördüğü açıklandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.06.2021, 10:41 03.06.2021, 11:49
Uzay İstasyonu'nda büyük tehlike: Uzay enkazı çarptı, istasyonda delik açıldı

Kanada Uzay Ajansı’ın yaptığı açıklamada, Candarm2 ismiyle ajansın ürettiği ve operasyonlarını uzaktan gerçekleştirdiği robotik kolun dirsek bölümünde 35 santimetrelik bir delik açıldığı bildirildi.

"Hasar, robotik kolun performansını etkilemeyecek”

Uzay istasyonunun açıklamasında, gerçekleştirilen analizler sonucunda, meydana gelen hasarın, robotik kolun eklemlerinden birini ve termal kılıfını etkilediği belirlenirken, söz konusu hasarın, kolun performansını etkilemeyeceği aktarıldı.

Uzay enkazı riski

Radar takip sistemlerinin verilerine göre, Dünya yörüngesinde 10 cm’den büyük olduğu belirlenen insan yapımı yaklaşık 23 bin nesne kontrolsüz dolaşıyor. Aşamalı fırlatma roketlerinin geride kalan bölümleri, teleskop ve uydulardan kopan parçalar, yörüngede çarpışmakta olan cisimlerin kalıntıları ve ISS'de görevli kozmonot ve astronotların uzay yürüyüşleri esnasında düşürdükleri nesnelerin, enkaz yığınına eklendiği belirtildi.

Ayrıca radarla takibi imkansız olan, 1 ile 10 santimetre arasındaki 500 binden fazla cismin Dünya’nın etrafında hareket ettiği öngörülüyor.

Uzay enkazının önemli bir bölümü yeryüzünden 2 bin km’ye kadar irtifadaki "Alçak Yer Yörüngesi"nde yer alıyor. Yeryüzü gözlem ve hizmet uydularının önemli bir bölümü ve Uluslararası Uzay İstasyonu bu yörüngede bulunuyor.

Saatte 35 bin km’yi aşan bir hızla hareket eden nesneler, aktif durumdaki araçlara ve uydulara zarar verme ihtimalinin dışında ISS’de görev yapan kozmonot ve astronotlar için de hayati tehlike arz ediyor.

Yorumlar (0)