Twitter'da Elon Musk dönemi başlıyor! Musk ile değişmesi beklenen 5 şey!

Twitter'da Elon Musk’lı yeni bir dönem başlıyor. Dünyanın en zengin iş adamı olan Elon Musk, 44 milyar dolara Twitter’ı satın aldı. Twitter’a ilişkin yeni projelerini açıklayan Elon Musk’ın milyonlarca kişinin kullandığı sosyal ağda hangi değişiklikleri yapacağı ise merak konusu. İşte Twitter'da Elon Musk dönemiyle değişmesi planlanan 5 şey…

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.04.2022, 16:28 27.04.2022, 18:01
Twitter'da Elon Musk dönemi başlıyor! Musk ile değişmesi beklenen 5 şey!

Tesla ve SpaceX'in şirketlerinin Üst Yöneticisi olan Elon Musk, 44 milyar dolar ödeyerek Twitter’ı satın aldı. Musk, hisse başına ise 54,2 dolar ödedi. Musk, böylece teknoloji dünyasının en büyük yatırımını gerçekleştirmiş oldu. Halihazırda Twitter’ın %9,2'sine sahip olan Elon Musk, ödeminin bir bölümünü kendi cebinden diğer bölümünü ise yatırım fonlarının desteği ile ödeyecek.

Elon Musk’ın Twitter’ı almasıyla birlikte değiştirmesini planladığı yeniliklerde ortaya çıktı. Musk, Twitter’da birçok şeyi değiştirmek istiyor. Şirketin kusucusu ve aynı zamanda CEO’su olan Jack Dorsey, Elon Musk’ın vizyonuna güvendiğini ifade etmişti. İşte Twitter’da bot hesaplardan, ifade özgürlüğüne kadar değişmesi planlanan 5 yeni şey…

Twitter bundan sonra özel bir şirket

Twitter'da değişime uğrayan ilk şey şirketin sahiplik yapısı oldu. Uzun zamandır borsaya açık durumda olan Twitter, artık SpaceX gibi özel bir şirkete dönüştü. Bu durumda yönetim kurulunun şirket üzerindeki etkisi azalacak, patron Elon Musk'ın istekleri ön plana çıkacak

İşte Elon Musk’ın özel şirketi Twitter'da yapmasını planladığı 5 yeni ve önemli değişiklik.

1-İfade özgürlüğünün kapsamı genişletilecek

Twitter'ı dijital kamusal bir alan diye niteleyen Elon Musk, Twitter yönetiminin şu an ki içerik kısıtlamalarına zaten uzun zamandır karşı çıkıyordu.

Twitter için "İşleyen demokrasinin temel taşı ifade özgürlüğüdür ve Twitter’da insanlığın geleceği adına hayati önem arz eden konuların tartışıldığı dijital bir şehir merkezidir" diyen Musk’a göre yasal sınırlar içinde olan saldırgan paylaşımlar kesinlikle kaldırılmamalı. Musk, bu konuyla ilgili yaptığı bir TED konuşmasında şöyle demişti: Eğer tweet gri bölgedeyse kalmalı."

Uzmanlar ise Elon Musk'ın bu girişiminin saldırganlar, zorbalar ve troller için alan açacağını düşünüyor. Bu konuyla ilgili bir başka sorun ise defenformanyon ve mezenformasyonun artacağı yönünde.

Hayata geçirilmesi planlanan bu yenilik kapsamında eski ABD Başkanı Trump'ın da hesabını yeniden açacağı konuşuluyordu. Kongre baskını sonrasında hesabı kapatılan eski Başkan Trump, konuyla ilgili açıklama yaptı ve Twitter'a tekrar dönmeyeceğini söyledi.

2- Bot hesaplar artık kapatılacak

Hashtagler üzerinden gündemle ilgili her şeyin en fazla konuşulduğu yer olan Twitter, bu içerikteki sosyal platformlarının en başında geliyor. Twitter platformunda top trends (TT) olmak, kısa bir zaman içinde en çok konuşulan konu durumuna gelmek beraberinde etkileşimi de artırıyor. İşte tam bu noktada bot hesaplar ile suni bir gündem yaratılması gibi bir sorun bulunuyor. Uzun senelerdir her ne kadar şirket bu konu üzerine çalışsa da olumlu bir değişiklik olmadığı gibi sorun giderek daha da büyüyor. Belirlenen herhangi bir konu otomatik TT durumuna gelebiliyor.

Satın alma işlemini gerçekleştirmeden önce Twitter'a ilişkin vizyonunu paylaşan Musk, "Öncelikle bot ve spam hesapları eleyeceğim. Onlar bu ürünü kötüleştiriyor çünkü" demişti.

Sıkı kripto para savunucusu da olan Musk, bu konudaki bot hesaplardan da ayrıca şikayetçi. Twitter bir süre önce kripto para dolandırıcılığına imkân sağlamakla suçlanmıştı.

3- Metni düzenlemek için buton geliyor

Elon Musk'ın Twitter'a ilişkin yeni taleplerinden biri de edit özelliği yani düzenleme özelliği gelmesi. Musk'ın anketinden daha önce Twitter, bu konu ile ilgili çalışmaya başladığını açıklamıştı. Fakat bundan sonra Twitter, patron şirketi ve bazı konular öncelikli olarak göz önüne alınabilecek. Birçok kullanıcının da istediği düzenleme butonu tabi ki beraberinde birçok riski de getiriyor.

Mühendisler bu yeni sistemin nasıl olması gerektiği üzerine çalışıyor. Düzenleme butonunda ki amaç bir postun paylaşıldıktan sonra aldığı etkileşimi kaybedilmeden o içerik üzerinde düzenlemenin yapılmasını sağlamak. Bu konuda tabi ki bir güvenilirlik sıkıntısı ortaya çıkıyor. Mesela, yapılan paylaşımındaki metnin etkileşimi arttıktan sonra metinin tamamen farklı ve başka bir anlama gelecek halde düzenlenmesi riski bulunuyor.

4- Twitter algoritması halka açık olacak

Söz konusu Twitter olduğu zaman Elon Musk'ın şeffaflık takıntısı ortaya çıkıyor. Musk, içeriğin nasıl düzenlenmesi gerektiği konusunda halka açık olunması gerektiğine inanıyor. İşte bu yüzden de şirketin kodlarını kamuyla açık kaynak şeklinde paylaşmayı planlıyor. Böylece kullanıcı hangi paylaşımının neden sistem tarafından kaldırıldığını, engellendiği veya öne çıkarıldığını kod seviyesinde bilecek.

5- Paralı olan Twitter’ın etkinliği arttırılacak

Twitter gelirlerinin %90'nını reklamlardan elde ediyor. Twitter, halka açıkken hissedarlar açık şekilde gelir baskısı yaşıyor. Twitter geçen sene Blue isminde paralı olan yeni hizmetini devreye soktu fakat reklam ana gelir olmaya devam etti. Şu an Twitter Blue, tüm ülkelere açık durumda değil. İçerik üreticilerine ilave imkanlar veriyor.

Musk, aylık 2.99 dolar ücreti olan bu hizmetin daha ucuz olması gerektiğini düşünüyor. Elon Musk, ayrıca paralı Twitter kullanıcılarına gerekli doğrulamaları yapmalarının ardından mavi tik de verebilir. Çok sayıda Twitter kullanıcısı için mavi tik'in oldukça önemli.

Yorumlar (0)