Türkler elektrikli araçlara sıcak bakıyor!

Mobility Monitor araştırmasının “Elektrikli Araçlar ve Sürdürebilirlik” bölümünde yayımladı. Araştırmaya göre her 10 Türk vatandaşından 6’sı elektrikli araç satın almak istiyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.11.2019, 17:08
Türkler elektrikli araçlara sıcak bakıyor!

Uzun dönem araç kiralama şirketi LeasePlan ve Fransa merkezli küresel araştırma şirketi Ipsos işbirliğinde hazırlanan araştırmaya göre Türkiye elektrikli araçlara olumlu yaklaşım gösteren ilk 3 ülkeden biri oldu ve son 3 yılda elektirikli araçlara karşı tutumunu olumlu yönde değiştiren ülkeler arasında birinci olundu.

Türklerin yüzde 57'si elektrikli araca sıcak bakıyor

Araştırmada ankete katılan Türklerin yüzde 57’si “Elektrikli araç satın almak istiyor musunuz?” sorusuna “kesinlikle evet” cevabını verirken, yüzde 35’i “ne istiyorum, ne de istemiyorum” cevabını seçerek nötr kaldı. Katılımcıların yüzde 8’i ise “kesinlikle hayır” seçeneğini işaretledi.

16 farklı ülkenin elektrikli araçlara karşı nabzı ölçüldü

Araştırmaya göre, Türkiye’deki araç kullanıcılarının elektrikli araçlara yönelmemesinin sebebinin ise “yetersiz şarj altyapısı” olduğu belirlendi.
Araştırma 16 farklı ülkeden 4 binden fazla kişinin katılımında gerçekleştirildi. Katılımcıların yüzde 61’i ise sıfır emisyonlu elektrikli araçların kullanımını tercih edeceklerini belirttiler.

16 katılımcının olduğu liste ise; Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, İsveç, İspanya, Türkiye, İngiltere ve ABD.

Düşük maliyetten dolayı elektrikli araç seçeceklerin oranı yüzde 72

Filo kiralama şirketi LeasePlan’in Mobility Monitor araştırmasına göre, Türk katılımcaların yüzde 72’si düşük maliyetinden dolayı elektrikli araçları tercih edeceklerini söylüyorlar. Bu oranı yüzde 47 ile düşük CO2 emisyonu, yüzde 31’i ise düşük NOx emisyonu takip etti. Vatandaşların çevreci yaklaşımları bu yüksek oranlarla dikkat çekti.

Türklerin yüzde 50'si satın alma fiyatlarının yüksekliğinden dolayı olumsuz bakıyor

Elektrikli araç tercih etmeyenlerin yüzde 50’si satın alma fiyatlarının yüksekliğini, yüzde 31’i ise altyapının yetersiz olduğu düşüncesiyle düşük sürüş menzili vurguladı. Altyapının yetersiz olduğunu vurgulayanlar ise yüzde 92 oranında oldu. Bu orana dâhil kişiler, halka açık yerlerde yeterli şarj istasyonlarının olmadığını, bu durumun da bu araçları satın almada kaygı yarattığı vurgulandı.

Yorumlar (0)