Elon Musk'a "cenneti kirleten adam" dediler

SpaceX CEO’su Elon Musk’un son çılgın projesi olan uydular üzerinden internet sağlayacağı Starlink, astronomları kızdırdı. Starlink uyduları nedeniyle teleskoplardan bulanık görüntüler alınmaya başlanınca uzmanlar, Musk’ı "cennetleri kirletmekle" suçladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.11.2019, 17:17
Elon Musk'a "cenneti kirleten adam" dediler

Elon Musk’ın "ucuz ve hızlı internet" projesi dünyada heyecan yaratsa da bilim dünyasında tepki yarattı. SpaceX tarafından yürütülen Starlink projesi için ilk etapta uzaya gönderilen 120 uydu, dünya çapında astronomların tepkisini çekti.

Görüntüler bulanıklaştı

23 Mayıs’taki 60 uyduluk ilk partinin gönderilmesinin ardında tehlike çanlarını çalan astronomlar, yoğun parlaklık yüzünden teleskopların aldığı görüntülerin bulanıklaştığını söyledi. Uzmanlar, bunun yere bağlı astronomiyi ciddi biçimde etkileyeceği konusunda uyarılarda bulundu.

Geçen altı aylık süre içinde ikinci parti uyduların gönderilmesiyle astronomların kâbusları gerçek oldu.

"Şoktayım"

Şili’deki Cerro Tololo Inter-Amerikan Gözlemevi’nde görevli astronom Clarae Martinez-Vazquez, Starlink uydularının karanlık enerji araştırması için kullanılan ve oldukça hassas olan kamerayı (DECam) ciddi şekilde etkilediğini açıkladı.

Martinez-Vazquez, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Şoktayım! Çok sayıda Starlink uydusu bu gece göklerimizden geçti. DECam kameramız 19 tanesinden ağır şekilde etkilendi! Starlink uydularının treni beş dakikadan fazla sürdü! Üzücü olmanın ötesinde bu hiç hoş değil!” ifadelerine yer verdi.

Görüntüler kullanılamayacak kadar kötü

ABD’nin Northwestern Üniversitesi’nde astrofizik bölümünde doktora sonrası eğitim gören Cliff Johnson da, Starlink uydularının geçişi esnasında alınan görüntülerin kullanılamayacak kadar kötü olduğunu söyledi.

Öfkesini Twitter’dan ifade eden astronomlar, SpaceX nedeniyle fazladan bilgi işlemek zorunda kalacaklarının altını çizdi. Projenin devam etmesi ve daha fazla uydu gönderilmesi durumunda ise yaşananların "sıradanlaşacağını" söyledi.

"Bu bir fantezi"

NASA’nın New Horizons projesinde çalışan astrofizikçi Simon Porter ise Elon Musk’ı "cenneti kirleten adam" olarak tanımladı.

Porter, “Starlink bir yatırım dümeni, her zaman da öyleydi. Kurumsal yatırımcıların SpaceX'ten kısa vadede kâr elde edeceklerini hissettirmek için var. Bu bir fantezi. Elektrikli arabalar satarak Musk’ın kendini bir çeşit çevre kahramanı gibi hayal ettiğinden eminim ama gerçekte kalıcı çevresel mirası cennetleri kirleten adam olmak olacak" şeklinde konuştu.

Musk pek de umursamadı

Büyüyen tepkiler üzerine SpaceX daha az göze çarpması için uydularını siyaha boyayacağını duyurdu. Ancak eleştirilerden etkilenmiş görünmeyen Elon Musk konuyla ilgili yaptığı açıklamayla yeni bir tartışma yaratacak gibi görünüyor.

Musk gelen eleştiriler üzerine Twitter hesabından, “Hâlihazırda yörüngede insanların fark etmediği 4900 uydu var. Starlink çok dikkatli bakılmadığı takdirde kimse tarafından fark edilmeyecek ve astronomideki gelişmeler üzerinde yüzde 0’a yakın etkisi olacak. Zaten teleskopları da yörüngeye taşımaya ihtiyacımız var. Atmosfer zayıflaması korkunç.” mesajını paylaştı.

42 bin uydu için başvuru yapıldı

Dünyanın en uzak noktalarına bile hızlı ve ucuz erişim götürmeyi hedefleyen Starlink projesi temelde uzaydan uydularla genişbant internet hizmeti sağlamaya dayanıyor. İlk aşamada şirket bağlantı için 12 bin uydu göndermeyi planladı ancak 42 bin uydu için daha başvuru yapıldı. Bu da, hâlihazırda yörüngede yer alan operasyonel uyduların 20 katı demek.

Elon Musk’ın evinde de bir Starlink terminali yer alıyor. Musk 22 Ekim’de projeyle ilgili Twitter takipçilerini coşturarak “Bu tweet’i uzay üzerinden Starlink uydusu vasıtasıyla gönderiyorum.” mesajını paylaştı.

SpaceX bu hizmeti 2020'de halka sunmayı hedefliyor.

Yorumlar (0)