Türkiye’nin uzaydaki gözü: Doğu Anadolu Gözlemevi için büyük adım

4 metrelik teleskop aynasının montaj çalışmalarının bitirildiği Doğu Anadolu Gözlemevi, Türkiye’nin uzaydaki gözü olacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.11.2022, 15:27 19.11.2022, 09:11
Türkiye’nin uzaydaki gözü: Doğu Anadolu Gözlemevi için büyük adım

Erzurum’da 3 bin 170 metre yüksekliğe kurulan Doğu Anadolu Gözlemevi’nde çalışmalar devam ediyor. Palandöken ilçesi Konaklı Mahallesi'nde yer alan Karakaya Tepesi’nde inşa faaliyetleri başlatılan Doğu Anadolu Gözlemevi, Türkiye'nin en büyük uzay gözlemevi olacak.

Montaj işlemleri tamamlandı

Geçtiğimiz sene kasım döneminde Rusya'nın başkenti Moskova'dan yola çıkan ve Erzurum’a götürülen 4 metrelik teleskobun aynasının, şartların uygun hale gelmesi ile beraber Doğu Anadolu Gözlemevi'ne çıkarıldığı ve montaj sürecinin bitirildiği aktarıldı.

"Yıldızlara dokunmak için çok az bir adımımız kaldı"

Sosyal medya hesabı üzerinden DAG Teleskobu ile ilgili açıklamada bulunan Türkiye Uzay Ajansı, ''Teleskobun bütün işlemleri bittiğinde ve faaliyete sokulduğunda Türkiye'nin en büyük teleskobu olarak sisteme geçecek! DAG Teleskobu'nun 4 m'lik aynası yerine götürüldü. Montaj işlemleri de bitirildi. Yıldızlara dokunmak için çok az bir adımımız kaldı.” denildi.

2023 senesi Mayıs döneminde kullanılabilir duruma gelecek teleskoptan, gözlemevindeki testlerin başlamasıyla ilk ışık alınacak.

Yorumlar (0)