Türkiye yine tarih yazdı: “Askeri fan” üreten üçüncü ülke oldu 

Türk savunma sanayisi ekosistemi, askeri fan üretimine başladı. Türkiye, bu üretimi yapan dünyanın üçüncü ülkesi oldu. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.06.2021, 14:23 21.06.2021, 11:52
Türkiye yine tarih yazdı: “Askeri fan” üreten üçüncü ülke oldu 

Yerli ve milli çözümler geliştirerek tedarikçilere parça desteği veren ASELSAN, yerlileştirilen ürünlere bir yenisini daha ekledi. Yeni olan ürün ise Türkiye’nin adını bir kez daha dünya sıralamasına sokacak bir ürün. Askeri fanlar, yüksek soğutma kapasitelerini düşük hacimleri ile sağlıyorlar. En zorlu hava ve çevre koşullarında bile fonksiyonelliğini koruyabilen fanlar, Anova Ar-Ge Teknolojileri tarafından geliştirildi. 



4 senedir üzerinde çalışılıyordu 

Anova Ar-Ge Teknolojileri iş Geliştirme Müdürü Dinçer Oğuz, haber ajanslarına yaptığı açıklamada, askeri fan ürünlerinin üzerinde 4 senedir çalışıldığını ve Türkiye için oldukça önemli olan bu ürünün üretildiğini söyledi. 

Oğuz: “Askeri fanların dünyada iki üreticisi vardı. Biz de üçüncü ülke olduk. Bunu gururla söylüyoruz. Bu fanlar, hava ve kara platformlarının tümünde kullanılabilme özelliğine sahip. Ülkemizdeki sektörler bize bu ihtiyacın olduğunu ilettiler. Biz de Ar-Ge faaliyetlerimizi bu yönde ilerlettik. Geldiğimiz aşamada ise ülkemizde en çok kullanılan 14 farklı askeri fanı ürettiğimizi söyleyebilirim.” 



Askeri fanların ihracat çalışmaları başladı 

Oğuz: “Yurt dışından sağladığımız ürünlerin bu şekilde yerlileştirilmesi, ülkemize ciddi bir finansal destek sağlıyor. Bu açıdan yaptığımız işler oldukça önemli. Yakın zamanda da ülke içindeki pazar payımızı büyütmeyi ve bu sayede ürünlerimizi globalde pazarlamayı hedefliyoruz. Askeri fanların ihracatı konusunda çalışmalarımıza başladık. Bir ürünün askeri nitelik kazanması için birçok standarda uygun olması gerekir. Bu kapsamda askeri fanların zorlu testlerden başarıyla geçtiğini de belirtmek isterim.” 



Ar-Ge çalışmaları ile birlikte kaynaklar ülkede kalıyor 

Oğuz: “Geliştirdiğimiz askeri fanlar, hava platformlarında kullanılmaya başlandı. Ürünlerimiz aynı zamanda kara platformu alt sistemlerinde de yer alıyor. Bu ürünleri uzun senedir yurt dışından geliyordu. Kullandığımız ithal ürünler belki de 20 sene önce geliştirilmiş, Ar-Ge miladını doldurmuş ürünler. Biz, bunların en güncel hallerini üretiyoruz. Dolayısıyla geliştirdiğimiz ürünler de teknolojik olarak en gelişmiş ürünler. Bu ürünlerin ülke içerisinde geliştirilmesi, milli servetin ülke içinde kalması anlamına geliyor. Bu şekilde parasını ödediğimiz halde tedarik edememe durumundan da kurtulmuş oluyoruz.” 

Yorumlar (0)