Temmuz 2023, kayıtlara geçen "en sıcak ay" oldu

AB'ye bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından yayımlanan bir rapor, sıcaklık artışının korkunç boyutlarını gözler önüne serdi. Rapora göre Temmuz 2023, "kaydedilen en sıcak ay" oldu. İşte rapordan detaylar...

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.08.2023, 11:18 08.08.2023, 15:02 Hakan Öksüz
Temmuz 2023, kayıtlara geçen "en sıcak ay" oldu

Küresel ısınma nedeniyle her yıl yeni bir sıcaklık rekoru kırılıyor. AB'ye bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi, aylık sıcaklık raporunu paylaştı. Rapora göre Temmuz 2023, küresel çapta "kayıtlara geçen en sıcak ay" oldu. Daha önce en sıcak ayın Temmuz 2019 olduğu, Temmuz 2023'ün ise bundan 1,5 santigrat derece daha sıcak geçtiği kaydedildi.

Küresel ortalama sıcaklık değerleri aşıldı

Özellikle Kuzey yarımkürenin çeşitli bölgelerinde sıcak hava dalgalarının etkili olduğunu bildiren rapor, Antarktika'nın önemli kısmında sıcaklıkların, ortalama değerleri aştığını aktardı. Deniz yüzeyi sıcaklıklarının da küresel ortalama değerleri aştığı ve Temmuz 2023'te rekor seviyelere çıktığı belirtildi.

Kuzey Denizi'nde ısı dalgaları

Kuzey Denizi'nde kaydedilen sıcaklık, ortalama değerleri 1,05 santigrat derece aştı. Bu sıcaklık değerinden dolayı Grönland'ın güney kesimlerinde, Akdeniz'de ve Karayip havzasında denizde ısı dalgaları ortaya çıktı.

Antarktika'daki deniz buzu miktarında büyük düşüş

Temmuz 2023, Antarktika deniz buzunun, şimdiye kadarki tüm temmuz ayları arasında en düşük seviyede kaldığı dönem oldu. Temmuz ayında buradaki deniz buzu miktarının, ortalama değerlerden yüzde 15 daha düşük olduğu kaydedildi.

Samantha Burgess: "2023, kayıtlara geçen en sıcak üçüncü yıl oldu"

Söz konusu duruma yol açan başlıca etmenin, sera gazı emisyonları olduğunu kaydeden Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Samantha Burgess, "Temmuz ayında hava ve okyanus sıcaklıklarında küresel bazda rekor kırıldığına şahit olduk. Bu kayıtlar, gezegenin aşırı olaylara maruz kalmaya devam edeceğini gösteriyor. 2023 yılı, daha önceki yılların ortalama değerlerinden 0,43 santigrat derece daha sıcaktı. Şimdiye kadarki en sıcak 3. yıl oldu." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)