Temiz performans için CO2 projesi

Siemens ve Evonik tarafından ortak bir araştırma projesi olarak yürütülecek Rheticus II başladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.10.2019, 12:05 24.10.2019, 12:10
Temiz performans için CO2 projesi

Rheticus II projesi, yenilenebilir kaynaklardan ve bakterilerden üretilen elektrikle karbondioksit (CO2) ve su kullanarak özel kimyasallar üretecek yüksek verimli ve güçlü bir test tesisi geliştirmeyi amaçlıyor. Rheticus II, Almanya Federal Cumhuriyeti Eğitim ve Araştırma Bakanlığı bütçesinden yaklaşık 3,5 milyon euro destek ödemesi alacak.

Evonik ve Siemens, ortak yürütecekleri araştırma projeleri Rheticus II’yi bugün başlattı. İkili bu proje sonucunda, yenilenebilir kaynaklardan ve bakterilerden elde edecekleri elektrikle karbondioksit (CO2) ve su kullanarak özel kimyasallar üretecek verimli ve güçlü bir test tesisi geliştirmeyi hedefliyor. İki şirket daha önce Rheticus I projesinde de biyo-reaktör ve elektrolizörlerle yapay fotosentez için teknik anlamda elverişli bir zemin oluşturmak üzere iki yıl süreyle iş birliği içinde çalışmıştı. 

Rheticus II projesinin 2021 yılına kadar devam etmesi öngörülüyor ve proje Almanya Federal Cumhuriyeti Eğitim ve Araştırma Bakanlığından yaklaşık 3,5 milyon euro destek alacak.

"Karbondioksiti hammadde olarak kullanıyoruz"

Evonik'in Rheticus Proje Sorumlusu Thomas Haas konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Rheticus’ta kullandığımız yenilikçi teknoloji, Almanya’nın enerji geçişini başarıyla tamamlamasına çok önemli katkı sağlama potansiyeline sahip. Gelecekte bu platform CO2’nin olduğu her yere entegre edilebilecek. Örneğin enerji santrallerine ya da biyogaz tesislerine kurulabilecek bir platformdan bahsediyoruz. Yapay fotosentez sayesinde, mevcut CO2’yi hammadde olarak kullanarak yüksek değerli kimyasallar üretebiliyoruz." şeklinde konuştu.

"Yenilenebilir enerjiden yakıt yapıyoruz"

Siemens'in Rheticus projesine katkısının ise dünyanın ilk CO2 elektrolizörü olduğu belirtildi. Siemens’in Power2X araştırmasının yetkilisi Karl-Josef Kuhn, enerji geçişinde ortaya çıkacak çeşitli sorulara çözüm üretebilecek, esnek bir sistem geliştirdiklerinin altını çizerek, "Yenilenebilir enerjiyi özel kimyasallar ya da yakıt gibi kullanılabilen maddelere dönüştürerek bu enerjiyi depolamayı mümkün kılıyoruz. Aynı zamanda şebekenin kararlılığı konusunda da katkı veriyoruz bulunuyoruz. Çünkü üretim öyle esnek bir hale geliyor ki enerji arzındaki dalgalanmalara sorunsuz şekilde karşılık verebiliyoruz." dedi.

Test tesisi 2020 yılında faaliyete geçecek

Bu tesiste elektrolizörler ve bir biyo-reaktör mevcut. İlk aşamada, elektrik kullanılarak karbondioksit ve su elektrolizörlerde karbonmonoksit (CO) ve hidrojene çevriliyor. Daha sonra özel mikroorganizmalar, bu şekilde elde edilmiş gazlardaki CO’yu kimyasallara dönüştürüyor. Siemens ve Evonik, bu yapay fotosentez sürecine kendi çalışma alanları çerçevesinde (elektroliz ve biyo-teknoloji) katkı sunuyor. Yapay fotosentez, kimyasal ve biyolojik adımların bir araya getirilmesiyle, enerji kullanılarak CO2 ve sudan kimyasallar üretiliyor. Bitkiler de doğal fotosentezi buna benzer bir şekilde kullanıyor: Klorofil, enzimler ve güneş ışığı sayesinde, enerji açısından çok zengin, yaşamsal bir besin olan glikoz üretiliyor. Ayrıca Rheticus teknoloji platformu hammadde olarak CO2 kullandığı için atmosferdeki karbondioksit oranının azaltılmasına da yardımcı oluyor. Örneğin bir ton bütanol üretimi için üç ton karbondioksite gereksinim duyuluyor. 

Bu tesisle ilgili yapılan bilgilendirmede, test tesisinin 2020 yılı başlarında faaliyete geçmesi planlandığı ifade edildi.

Yorumlar (0)