Tarihin ilk tweetine yeniden satış için inanılmaz fiyat verildi

Tarihteki ilk tweetin NFT olarak satışa sunulmasının ardından 1 yıl geçti ve tweet yeniden satışa çıkartıldı, üstelik inanılmaz bir fiyata… Peki NFT’nin tekrar satışı nasıl gerçekleştirilecek? Tarihin ilk tweeti için tekrar satış rakamı ne kadar olarak belirlendi? İşte yanıtı…

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.04.2022, 00:31
Tarihin ilk tweetine yeniden satış için inanılmaz fiyat verildi

Değiştirilemez token ya da global ismiyle NFT dünyasında heyecan veren gelişmeler olmaya devam ediyor.

NFT’yi konuşmaya başlayalı çok uzun zaman olmadı ancak bir dijital varlık olarak bilinen NFT’ye ilişkin her geçen gün yeni haberler ortaya çıkıyor.

Son olarak tarihteki ilk tweet NFT olarak satışa çıkartıldı. Hem de rekor bir fiyata. Bu haberin detaylarını sizlerle paylaşacağız.

NFT nedir?

Habere geçmeden önce NFT’nin ne olduğuna kısaca bakmakta yarar var. NFT yani değiştirilemez token’lar benzersiz bir dijital öge. Her alanda olabiliyor. Spor, sanat, kültür, teknoloji… Aklınıza ne gelirse. Dijital ortamdaki bu ögeleri oluşturan kişiler NFT türüyle bir blok zinciriyle depolanmış şekliyle bu verileri başkalarına satabiliyor ve eserin orijinal sahibi de bu satıştan pay kazanıyor.

Burada farklı olan husus eserlerin satılması değil. Zira şimdiye dek sanat eserleri de dahil olmak üzere birçok ürün, eser başkasına satılabiliyordu. Buradaki esas konu bu varlıkların bütünüyle dijital olması. Yani bir sosyal medya tweet’i dahi NFT olarak satışa sunulabiliyor ve blok zincirle oluşturulduğu için değiştirilemiyor, hak sahibi satın alımı yapan kişi oluyor.

NFT’lerin bir başka özelliği ise elden ele geçebilmesi ve satın alan kişinin başka bir kişiye satılabilmesi.

İşte bu kapsamda yaşanan son gelişme de dikkatleri çekti.

Twitter’daki ilk tweet ikinci kez satıldı

Twitter’ın kurucusu olan Jack Dorsey’in paylaşmış olduğu ilk tweet yani “Twitter tarihinin ilk tweeti”, 1 sene önce NFT olarak satışa sunulmuştu, şu anda yeniden satışa çıkartıldı. Tweet’in güncel sahibi olan Sina Estavi isimli kişi ise bu tweet için 14 bin 969 Ethereum fiyat istedi.

Jack Dorsey, ilk tweetinin 2,5 milyon dolar karşılığında NFT olarak satışını yapmıştı. Tweeti satın alan kişi Türk asıllı iş insanı Sina Estavi satın alımı 6 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirmişti ve satın alım sonrası tekrar satışa çıkardığını kaydetti. Estavi’nin sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu paylaşıma Jack Dorsey’den de bir yorum yapıldı.

Estavi, sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu paylaşımda “Dünyanın ilk tweetini satmaya ve gelirin %50’lik kısmını, 25 milyon veyahut daha fazla Give Directly’ye bağışlamaya yönelik karar aldım.” açıklamasında bulundu. Estavi, OpenSea üzerinden satış gerçekleştirdiği NFT için yaklaşık olarak 14 bin 969 Ethereum veya güncel fiyatıyla 49 milyon dolar fiyat belirledi.

Bununla beraber Estavi’nin yapmış olduğu paylaşımın altında NFT’yi oluşturan tweeti paylaşan Jack Dorsey’den ise yorum geldi. Dorsey, Estavi’nin elde edeceği gelirin %50’lik kısmını bağışlayacağını söylemesinin ardından “N’için %99’u değil?” dedi. Estavi ise soruyu, “Kendim için istemiyorum kalanını, blokzincir projeleri için kullanmayı ve insanlara yardımcı olmayı tercih ederim. Fakat senin önerin benim için önemli. Tamamını istersen hayır kurumuna bağışlayabilirim.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)