Süper hızlı şarj çağı geliyor: Dolum süresi 90 saniyeye inecek!

İtalyan ve Güney Koreli bilim insanlarından oluşan bir ekip, süper güçlü kuantum pillerle ilgili bir çalışma yaptı. Kuantum mekanik sistemini kullanan süper güçlü bu piller sayesinde bir elektrikli aracın 90 saniyede şarj edilebileceği kaydedildi. İşte detaylar...

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.09.2022, 14:19 Hakan Öksüz
Süper hızlı şarj çağı geliyor: Dolum süresi 90 saniyeye inecek!

Güçlü kuantum bilgisayarların çalışması için ihtiyaç duyulan kuantum piller, geleceğin teknolojik dünyasında önemli bir yer tutacağa benziyor. Kuantum piller sayesinde bilgisayarların anında şarj edilebilecek olması, teknoloji tutkunlarının ilgisini çekti.

İtalya'da yer Insubria Üniversitesi ile Güney Kore'de bulunan Temel Bilimler Enstitüsü, kuantum pillerle ilgili önemli bir çalışmaya imza attı. Mikromaser denilen kuantum mekanik sistemini kullanan araştırma ekibi, söz konusu güçlü pillerin üretilebilmesi için çalışma yürüttü. Kübit akışı sayesinde yüklenen enerjiyi hızlı şekilde yükleyen kuantum piller, cihazların aşırı şarj edilmesinin önüne geçmek için de bir güvenlik tedbirine sahip.

"Harika bir kuantum pil modeli"

Söz konusu araştırmayı yürüten ekip, "mikromaser" denilen kuantum mekanik sistemi hakkında "harika bir kuantum pil modeli" yorumunda bulundular. Bu modelle birlikte üretilen pillerin, şu an kullanılan şarj yönteminden onlarca kat daha hızlı olduğu kaydedildi. Araştırmanın detayları, Quantum Science and Technology adlı dergide yayımlandı.

Dolum süresini 10 saatten 3 dakikaya indirecek

Güney Koreli bilim insanlarına göre kuantum pil teknolojisi sayesinde süper şarj istasyonlarına giren bir elektrikli araç, 90 saniyede şarj edilebilecek. Öte yandan bu modelle birlikte evde şarj edilen elektrikli arabaların dolum süresinin de 10 saatten 3 dakikaya düşeceği belirtildi. 

Süper verimli bir pil çağı başlayabilir!

Bu pillerin bu kadar hızlı dolabilmesi, kuantum hızlanması ile açıklanıyor. Şu an kullanılan klasik piller, bataryaları paralel şekilde şarj ediyor. Pilin boyutu ne kadar büyük olursa, şarj süresi de o ölçüde azalıyor. Araştırmanın uygulanabilir sonuçlarına ulaşılması halinde süper verimli bir pil çağının başlayabileceği kaydediliyor.

Yorumlar (0)