Diyabet hastalarının şifa umudu: Yemeni...

ÖTV ise tek aşamalı bir vergidir ve kapsamı sınırlıdır. KDV ise daha geniş bir kapsamda uygulanır. KDV oranları daha düşükken, ÖTV oranları daha yüksektir.

SAĞLIK 13.09.2022, 14:26
Diyabet hastalarının şifa umudu: Yemeni...

Gaziantep'te üretilen ve 700 senelik bir geçmişi bulunan yemeniler, özellikle diyabet hastaları, ayak kokusu ve yanması olan vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. 

Yemeni ustalarının ürettikleri yemenin alt ve üst tabanı arasında bolal kil, insanın vücudunda bulunan elektriği toprağa iletiyor. Bilhassa şeker hastalarında ortaya çıkan ayak yanmaları en aza iniyor. 

"Yemeni, mantar ve nasırı azaltıyor"

Güneydoğu Anadolu bölgesinde kesilmekte olan hayvanların derisinden üretilen yemeniler, nasır, mantar ve kokuyu azaltıyor. 3 parça hayvan derisinden oluşan yemeni, dana, koyun ve keçi derisinden oluşuyor. İç astar kuzu ya da dana olarak değişiklik gösteriyor. Tabanında da standardı daha dayanıklı olması için manda derisi kullanılıyor. Kesilen deri kalıba geçilmesinin ardından usta eller tarafından özenle dikiliyor. 

Antalya'dan yemeni almak için gelen Durmuş Deveciler, “Şeker hastasıyım, tedavi için Antalya’dan geliyorum. Gaziantep’in yemeni ayakkabısını herkese öneriyorum. Şeker hastalığına oldukça iyi geliyor'' sözlerini kullandı. 

5 yıldır Yemeni ustası olarak görev aldığını söyleyen Baran Altu, “27 yaşındayım, 5 senedir bu işle uğraşıyorum. Yemeninin 700 yıllık bir geçmişi var. Yemeni 3 parça hayvan derisinden yapılıyor. Yüzü keçi, koyun ve dana derisi kullanıyoruz. İç astar kuzu ya da dana olarak değişiyor. Tabanında da standart daha dayanıklı olması amacıyla manda derisinden oluşuyor. Deri kesilir ve dikilir. Ardından kalıba geçilir ve son olarak bizim gibi ustaların elinde dikilir. Bu kültür adından da anlaşılacağı üzere Yemen'den geliyor. Kahramanmaraş, Kilis ve Gaziantep’te adı zamanla yemeni olarak değişmiş, 700 yıllık bir tarihi var. Sağlık bakımından diyabet hasatlarına, mantar hastalığı bulunanlara ve nasırı olanlara iyi gelen bir ayakkabı çeşididir. Dünyanın her bölgesine ihraç ediyoruz” açıklamasını yaptı.

“Şeker hastaları için vazgeçilmezi” 

Yemeni ustası olarak 15 yıldır çalışan Rüstem Menzel, ''Bu sektörün en genç ustalarından biriyim. Yemeni, Yemen'den gelen bir usta tarafından yapılmış. 700 yıla yakın bir geçmişi var. Yemenin tercih edilmesinin nedeni sağlıklı olması. Bilhassa diyabet hastalarının ayak yanmalarına iyi geliyor. Ayak yanması yapmıyor. Ayak terlemesi yapmadığı için kokuya neden olmuyor. Şeker hastaları için özellikle vazgeçilmez bir ayakkabı” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)