SMS'ler nasıl engellenir? SMS iptal etme...

TOBB tarafından kurulan "iys.org.tr" sistemine "vatandaş girişi" yaparak sms ve arama izni verdiği şirketleri gören vatandaşlar tek tek "ret" butonlarını tıklamaya başladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.01.2021, 12:27 14.01.2021, 09:47
SMS'ler nasıl engellenir? SMS iptal etme...

Vatandaş cep telefonuna ve mail adreslerine gönderilen yüzlerce bildirimden bıktı. TOBB kolları sıvadı ve İYS yani İleti Yönetim Sistemi'ni web ortamında kurdu.

Adresi ise https://iys.org.tr >>>

Uygulama, 7 Ocak’tan itibaren e-Devlet kapısı ve mobil uygulama üzerinden hem vatandaşın hem de şirketlerin hizmetine sunuldu.

İstenmeyen iletilerden kurtulma arayışında olan vatandaşlar, iys.org.tr web adresine girerek "mesaj gönderme izni" tanıdığı "hizmet sağlayıcı" sayısını görünce ağzı açık kaldı. Hayrete düşen vatandaşlar, "ben bu kadar şirkete ne ara izin verdim?" diyerek izinlerin çok büyük bölümünü tek tek iptal etmeye başladı.

İYS nasıl kullanılıyor?

İYS’ye girerek (https://iys.org.tr) ister telefon aramalarını ister mesaj iletimlerini isterseniz ikisini birlikte iptal edebiliyorsunuz.

Bunun için https://iys.org.tr adresinden "vatandaş girişi"ni kullanmanız gerekiyor.

Giriş yaptıktan sonra telefon numaranız soruluyor. Numaranızı yazdıktan sonra doğrulama kodu istiyorsunuz. Kod tarafınıza ulaştığında, web sitesi üzerindeki alanı bu kod ile dolduruyorsunuz.

Ve karşınızda izin verdiğiniz hizmet sağlayıcıları listesi...

TOBB İYS ileti yönetim sistemi e-devlet

Listenin solunda, onay verdiğiniz kurum ya da kuruluşların daha doğru ve kapsamlı ifadeyle "hizmet sağlayıcıların" isimlerini göreceksiniz.

Sağ sütunda ise iki ayrı onay bölümü bulunuyor. Bunlardan biri "SMS" izni, diğeri ise "arama" izni.

İster birini isterseniz ikisini birden iptal edebiliyorsunuz.

Firmaların ret bildiriminizi, siz bildirim yaptıktan sonra "üç iş günü" içinde değerlendirmesi ve "ticari elektronik ileti gönderme" işlemini iptal etmesi gerekiyor.

3 iş günü süresine uymayanlar için yine İYS'de şikâyet bölümü bulunuyor. Fakat bu süreç ise 45 günlük kontrol ve değişiklik zamanının bitimi sonrası işlemeye başlıyor.

Vatandaşlar 16 Şubat’tan sonra "bildirim iptaline rağmen" cep telefonlarına reklam göndermeyi sürdüren firmaları ya da kurumları, "form doldurarak" yine iys.org.tr web sitesi üzerinden şikayet edebiliyor.

800 bin kişi işlem yaptı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından kurulan "İleti Yönetim Sistemi" sayesinde vatandaş hayli kısa sürede ve basit bir biçimde istemediği iletilerden kurtulabiliyor.

1 haftada 800 bin kişi, "vatandaş.iys.org.tr" adresine girdi ve toplam 14 milyonu aşkın izin verisini iptal etti. Ortalama alındığında ise her bir vatandaşın 19 izni iptal ettiği hesaplanıyor.

SMS iptal sitesine nereden girilir?

Vatandaş, İYS yani İleti Yönetim Sistemi'ne doğrudan aşağıdaki şu adresten ulaşabiliyor:

https://vatandas.iys.org.tr/giris?redirect=%2Fprofil >>>

Bazı firmalar neden listede yok?

Cep telefonunuza ileti göndermesini hiç istemediğiniz bir şirketi, İYS'ye girdiğinizde göremeyebilirsiniz. Bunun da bir sebebi var: Ticari e-ileti onay sayısı 150 binin üzerinde olan firmalar "şimdilik" bu platformda bulunuyor.

e-ileti onay sayısı 150 binin gerisinde olan şirketlerin İYS’ye kendilerini kaydetmeleri gereken son tarih ise 31 Mayıs 2021.

Uzun lafın kısası 1 Haziran 2021’den itibaren bu platformda, sizi rahatsız eden tüm şirketleri eksiksiz görebileceksiniz. Çünkü 1 Haziran 2021'e kadar "ticari ileti gönderen" tüm gerçek ve tüzel kişiler bu sayfada yer almak zorunda olacak. Aksi hâlde İYS izni bulunmayan bir şirket, kimseye sesli ya da yazılı mesaj gönderemeyecek.

Yorumlar (0)