Yunanistan Başbakanı Miçotakis, 2021 yılı için Türk-Yunan ilişkilerini değerlendirdi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 2021 Türk- Yunan ilişkilerine yönelik değerlendirmesinde,  Türkiye’ye AB yolunun açılabilmesi için Ege'den vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

DÜNYA 13.01.2021, 12:26 14.01.2021, 09:40 Hanife
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, 2021 yılı için Türk-Yunan ilişkilerini değerlendirdi

2016 yılında sonlandırılan ve 25 Ocak'ta tekrar başlayacak olan istikşafi görüşmeleri öncesi Yunan Antena TV kanalına katılan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis,  2021’de Türk-Yunan ilişkilerinin nasıl geçeceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“Ege ve Doğu Akdeniz yetki alanlarını belirleyeceğiz”

Başbakan Miçotakis,  Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde, 2021 yılının 2020 yılına oranla daha iyi olacağına inandığını, gerçekleştirilecek olan istikşafi görüşmelerin 61.turunun en başında beri arzu ettiklerini dile getirerek, “Türkiye ile oturup konuşmak, hiç konuşmamaktan çok daha iyidir.” ifadelerini kullandı.

Miçotakis, istikşafi görüşmelerinin çerçevesinin belirlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, hedeflerinin Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ege ve Doğu Akdeniz yetki alanlarının belirlenmesi olduğunu söyledi.

Miçotakis, yetki alanlarına yönelik, İtalya ve Mısır ile imzaladığı deniz yetki anlaşmalarını ve kuzeybatı komşusu olan Arnavutluk ile deniz yetki alanlarını belirlemek için gitmeyi kabul etikleri Uluslararası Lahey Adalet Divanı'nı örnek olarak gösterdi.

Miçotakis: Türkiye’nin Ege’den vazgeçmesi yararına olacak!

"Ege'deki bazı adaların aidiyeti, silahlandırılmaları" gibi konuları gündeme getiren Türkiye’nin, bu taleplerinin hiçbir Yunan hükümeti tarafından tartışılamayacağını belirten Miçotakis, amaçlarının Türkiye ile uzun vadeli çözümler bulmak olduğunu söyleyerek, “Bu hem Türkiye'nin yararına olacak hem de Türkiye'nin AB ilişkilerini olumlu yönde etkileyecektir. " değerlendirmesinde bulundu.

"AB'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamasını istemeyiz"

Miçotakis, AB'nin son zirvede Türkiye yönelik aldığı kararı hakkında ne düşündüğünün sorulması üzerine, Türkiye'ye ağır ekonomik yaptırımlar uygulamasını arzu etmediklerini, ancak AB ülkelerinin yaptırımlara yönelik uyarısının, Türkiye'nin bölgede provokatif eylemlerden kaçınmasını öngördüğünü ve Türkiye'den uzun vadeli süreklilik ve tutarlılık göstermelerini beklediklerini söyledi.

Yorumlar (0)