Rize'de Türkiye'nin en büyük tek kristal süperiletkeni yapıldı

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde yapılan bir projeyle birlikte Türkiye'nin en büyük tek kristal süperiletkeni yapıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.03.2021, 09:26 15.03.2021, 12:25
Rize'de Türkiye'nin en büyük tek kristal süperiletkeni yapıldı

Rize’de, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Departmanında gerçekleştirilen çalışmada, Türkiye’nin dışarıdan ithal ettiği süperiletken malzeme üretimi yapıldı. 

Yurtdışından yüksek maliyetle getiriliyor

Türkiye’den en büyük kristal süper iletkeni olduğu belirtilen malzemenin, sağlık sektörü, sanayi gibi birçok alanda kullanıldığı ve manyetik taşıma kapasitesi yüksek  olduğu biliniyor. Üretilen süperiletkenin, Türkiye’nin yurt dışından ithal etmesinin oldukça maliyetli olduğu belirtiliyor. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fizik Bölümü Katıhal Fiziği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Barış Güner, diğer hocaları ve danışmanlarıyla birlikte, doktora tezinde Türkiye'nin en büyük tek kristal süperiletken malzemesini ürettiğini belirtti. Ayrıca süperiletkenin malzemelerin yüksek yük taşıma kapasitesine sahip olduğu ve yaptığı proje sayesinde, malzemelerin boyutunu artık malzemenin ithal edildiği ülkenin değil, kendilerinin belirleyeceğini de aktardı.

Sait Barış Güner, bu süperiletkenin kullanım sahalarını ise motorlar, temassız manyetik taşıyıcılar, jeneratörler, trenler gibi sistemlerde kullanıldığını dile getirdi. TÜBİTAK projelerinden iki tanesine de bu malzeme ile ilgili satışın gerçekleştirildiğini de aktaran Güner, süperiletken malzemenin kullanımının ülke geneline yayılmasını hedeflediklerini aktardı.

Geliştirilen aletleri ilerletmek için çalışmalara devam ettiklerini aktaran Güner, ülkede bunun yaygınlaşmasını istediklerini ve Japonya’da olduğu gibi ilaç taşıma sektöründe bu süperiletkene ihtiyaç olduğunu dile getirdi. 

"Yurt dışına bağımlılığı ortadan kaldırdık" 

Gerçekleştirdiği proje ve doktora teziyle birlikte önemli bir çalışmaya imza atan Doç. Dr. Güner, bu çalışma ile süperiletken malzemeye ilişkin dış ülkelere bağlılığın ortadan kalktığına dikkat çekti.

Yorumlar (0)