PKK'lıları inlerinde tespit edecek sistem geliyor!

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, insansız sistemlere yeni teknolojiler ilave ederek geleceğin harekât ortamına hazırlık yaptıklarını bildirdi. Demir, ROBOTİM projesi ile yapay zekâ destekli insansız hava ve kara araçlarının, GPS olmayan ortamda, sürü halinde ve tam otonom olarak görev yürütebileceği bir sistem kurulacağını bildirdi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.06.2020, 14:05
PKK'lıları inlerinde tespit edecek sistem geliyor!

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, insansız sistemlere yeni teknolojiler ilave ederek geleceğin harekât ortamına hazırlık yaptıklarını bildirdi. 

Türkiye, son 17 senede savunma sanayi alanında attığı adımlarla yerlilik ve millilik oranını yüzde 20'lerden yüzde 70'lere yükseltti. 

2002'de yalnızca 62 savunma projesi üzerinde çalışılırken, 20202de bu sayı 700'e kadar çıktı. Savunma sanayi için ayrılan bütçe 5.5 milyar dolardan 60 milyar dolarlık proje hacmine çıktı. 

Türkiye, Libya ve Suriye'de kararlı bir şekilde mücadelesine devam ederken, Afganistan'dan Somali'ye ve Katar'dan Kosova'ya kadar birçok yerde askeri misyon görevini üstleniyor. 

Libya ve Suriye'de son zamanlarda düzenlenen operasyonlarda ulaşılan başarılı sonuçlarda İHA (insansız hava aracı) ve SİHA'ların (silahlı insansız hava aracı) rolü ön plana çıkıyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, insansız sistemlere yeni teknolojiler ilave ederek geleceğin harekât ortamına hazırlık yaptıklarını bildirdi. 

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, Twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, ROBOTİM projesi ile yapay zekâ destekli insansız hava ve kara araçlarının, GPS olmayan ortamda, sürü halinde ve tam otonom olarak görev yürütebileceği bir sistem kurulacağını bildirdi. 

Yolda çıkan engeli görerek araca uyarıda bulunuyor

Söz konusu proje dâhilinde kara aracı ile beraber ilerleyen İHA'nın (insansız hava aracı) çizdiği rota, yolda çıkan engeli görerek araca uyarıda bulunuyor. 

İKA (insansız kara aracı) üstüne otonom iniş gerçekleştiren İHA (insansız hava aracı), kendini şarj edebilme kapasitesine sahip. İKA (insansız kara aracı) destekli şarj ünitesi ile hareket halinde şarj işlemi yapılabiliyor. 

Tünel ve mağara keşiflerinde de termal görüntüleme

TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) destekli haberleşme sistemini kullanan İHA (insansız hava aracı), düşman unsurları belirleyebiliyor. Otonom keşif ve koordinasyon atama ile akıllı sürü sistemi de proje kapsamında bulunuyor. Tünel ve mağara keşiflerinde de termal görüntüleme kullanılıyor, ayrıca gerçek zamanlı 3B haritalama gerçekleştiriliyor.

Düşman unsurlar belirlenebiliyor

Düşman unsurlar, GPS bağımsız hassas konum belirleme sayesinde belirlenebilirken, dost unsurlar da korunmuş oluyor.  

Demir'in yaptığı paylaşımda, gerçek test görüntülerine yer verilirken, GPS bağımsız 3B iç ve dış ortam haritalama da paylaşıldı. 

Yorumlar (0)