Oxford açıkladı: 2040’a kadar Dünya’yı hangi riskler bekliyor?

Oxford tarafından gelecek senelerde Dünya’yı bekleyen riskler açıklanarak olası tehditlere dikkat çekildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.12.2020, 16:00 23.12.2020, 16:49
Oxford açıkladı: 2040’a kadar Dünya’yı hangi riskler bekliyor?

Oxford Üniversitesi tarafından gelecek 20 yıl için dünyadaki en büyük riskler paylaşıldı.

Bu risklerin siber tehditler, biyolojik tehlikeler ve uzay çatışmaları olduğu kaydedildi.

3 yıkıcı risk gündemde

Sinirbilimci Nayef Al-Rodhan 2040 senesine kadar ortaya çıkabilecek olan 3 yıkıcı riski Dünya Ekonomik Forumu için kaleme aldığı yazıda gündeme taşıdı.

Dünyanın çeşitli dönüştürücü teknolojilerinde benzeri olmayan gelişmeyle giderek birbirine bağımlı ve bağlı olduğuna işaret eden Al-Rodhan, bunun faydaları kadar büyük riskler taşıdığını da kaydetti.

Dünyanın 2040 senesine kadar karşılaşabileceği risklerin siber tehditler, biyolojik tehlikeler ve uzay çatışmaları olduğunu söyleyen Al-Rodhan, uluslararası iş birliğinin bu tehditlere hazırlıklı olmak yönünde taşıdığı öneme işaret etti.

Biyolojik tehditler

Koronavirüs pandemisinin sebep olduğu kriz sağlık sistemi ve dünya ekonomisini uçurumun eşiğine getirdi. Al-Rodhan korona salgınında tek önemli noktanın ölümcül bir patojen içerme riski olan gelecekteki bir virüse daha da iyi hazırlanarak, insanoğlunun yeni virüslerle baş etme yöntemlerinin daha da geliştirilmesi olduğunu kaydetti.

Rodhan, bu tip dünyayı etkileyen salgınlarda devletler arasındaki iş birliğinin azalmaması gerektiğini ifade ederek, gelecekte kendiliğinden veyahut insan yapımı olarak ortaya çıkacak olan bir virüsün çok daha tehlikeli olabileceğine işaret etti.

“Yeni bir salgında”

Tüm dünyayı etkileyecek yeni bir salgının sadece halk sağlığından ibaret olmadığını söyleyen Rodhan, bunun aynı zamanda, global çapta ekonomik, politik ve güvenlik krizini önlemeye ilişkin de büyük bir önem taşıdığını vurguladı.

Rodhan, başka büyük bir salgında, ventilatörler ve yüz maskelerinin çok daha fazla ekipmana, bunları temin etmek amacıyla çok daha hızlı ve iyi ulusal yanıtlara ve global çapta bir iş birliğine ihtiyaç olabileceğini duyurdu.

Siber tehditler

Amerika Birleşik Devletleri’nde Ticaret, Hazine ve İç Güvenlik Bakanlıkları başta olmak üzere birçok kuruma dair yapılan ve arkasında Rusya’nın olduğu ifade edilen siber saldırıların yankıları sürerken, gelecekte dünya ülkeleri için büyük bir risk ifade eden konulardan birinin de siber tehditler olduğunu ve bu konuya ilişkin olacak bir aksamanın, kritik altyapıların çökmesi, finansal erimeler, biyolojik ve nükleer tesislerin aksamasına neden olabileceği kaydedildi.

Al-Rodhan, siber saldırıların devlet dışı veya devletler tarafından tetiklenebileceğini söyleyerek bunun ciddi sonuçları olabileceğini ifade etti.

Uzay yarışında anlaşmazlıklar

Oxfordlu bilim insanı, uydu sayılarında meydana gelen artışın, özel sektörden şirketlerin uzay yarışına dahil olmak için çabalarının, devletlerin güç politikalarının, uzayın barış ve savaştaki karasal meselelerine ilişkin önemin uzay çatışmalarını daha da tehlikeli hale getirebileceğini savundu.

Uzay çöplüğünün hızlıca büyümesi ve uzayın askerileştirilmesinin potansiyel risk ve çatışma için bir tehdit olduğunun değerlendirildiğini söyleyen Al Rodhan, son senelerde özel sektör ve kamu sektörünün egemenliklerinin ortaya konmaya çalışılması veya uzay teknolojileri ve altyapısının kar getiren fırsatlardan yararlanmaya çalışmasıyla uzayın gitgide tartışmalı hale geldiğini kaydetti.

Bununla beraber Al-Rodhan, birçok devletin Uydu Karşıtı Silah Testleri yapmasının ve Uzay Kuvvetleri oluşturmasının uzayın askerileştirilmesi yönünde kanıt olarak sunulabileceğini de gösterdi.

İnsanlığın sivil uçuşlar, internet, mobil telefon, GPS, internet ve tele-tıp gibi günlük alanlar için gitgide geri dönülemez bir şekilde uzaya bağımlı hale gelindiğini söyleyen Al-Rodhan, devletlerin uzay bağlantılı sistemlere bağımlı olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)