Nusrat, 107 sene sonra diriliyor

Türkiye’nin ilk “milli mayın avlama sonarı” Nusrat-1915 için geri sayım başlatıldı. Bu senenin üçüncü çeyreğinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı kullanımına sunulacak olan araç, dışa bağımlılığı sona erdirecek. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.04.2022, 16:28
Nusrat, 107 sene sonra diriliyor

Türkiye’nin ilk milli mayın avlama sonarı olan Nusrat-1915 aracı, 2022’nin üçüncü çeyreğinde kullanıma sunulacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesine eklenecek olan araç, komutanlığın dışa bağımlılığını da sona erdirecek. Dip mayınları 1 kilometrelik mesafeden tespit edebilen araç, 250 metreden sınıflandırma yapabilme özelliğine sahip.

ARMELSAN Genel Müdürü Can Emre Bakım, 3 senedir üzerinde çalışılan Nusrat-1915’i şu cümlelerle anlattı: “Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın sonar sistemler ile su altı akustik sistemlerdeki dışa bağımlılığını sona erdirmek amacıyla 10 sene önce yola çıktık. Bu süreçte Ar-Ge projeleri yürüterek bunların çıktılarını aldık. Aras 2023 Dalgıç Tespit Sonarı, ülkemizin en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu’nun dalgıç tehditlerine karşı korunmasında kullanılacak. Bu durum bizim farklı araçlar geliştirmemiz için örnek oldu. Sonarın kabul testleri tamamlandı ve gelecek dönemde sahada olacak.”



Ukrayna’dan gelen mayınlar Nusrat-1915’ten kaçamayacak

“Ukrayna’dan gelen mayınlar sebebiyle Türk suları tehdit altında kaldı. Bu tür tehditlere karşı savunmamızı yapabilmek için 3 sene önce Ar-Ge projesi başlattık. Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın dışa bağımlılığını tamamen ortadan kaldırmak için ülkemizin ilk milli mayın avlama sonarını geliştirme projemizi başlattık. Projemiz ismini, 1. Dünya Savaşı’nın kaderini değiştiren Nusrat gemisinde aldı. Bu projeyi gerçekleştirirken temel hedefimiz, dip mayını 1 kilometrelik mesafeden tespit etmek ve 250 metreden sınıflandırma yapabilmek. Milli, yerli ve çift frekanslı olarak geliştirilen aktif sonar sistemimizin lansmanını, 2021 sonlarında gerçekleştirilen IDEF’te, Savunma Sanayii Başkanımız İsmail Demir ile birlikte gerçekleştirdi. Şimdi ise Nusrat-1915’in son fabrika kabul entegrasyonu testlerini de tamamlıyoruz. 2022’nin üçüncü çeyreği itibarıyla Nurat-1915 Mayın Avlama Sonarı, Deniz Kuvvetleri bünyesinde görevine başlayabilecek.”

Nusrat-1915, mayını nokta atışıyla tespit edebiliyor

“Öndeki mayın avlama gemisi, riskli bölgede ayrıntılı tarama yapıyor ve verilerini arkasındaki platforma aktarıyor. Ayrıca saha temizliğini de gerçekleştiriyor. Örneğin LHD gemimiz bir bölgeye gideceği zaman eğer burası için güvenlik endişeleri varsa öncelikle Nusrat-1915’e entegre edilen sonar sistemle bölge, hızlı şekilde taranıyor. 1 kilometre çapında olan tehlikeli cisim bulunuyor. Bu cisim mayın veya mayın olmayan cisim şeklinde sınıflandırılıyor. Ardından yüksek frekansa geçilerek yaklaşık 250 metreden net sonuç söyleniyor ve cisim belirleniyor. Eğer bu cisim mayınsa o zaman mayın avlama gemisinde bulunan sistemler ya mayını alarak sahayı temizliyor ya da nötralize ediyor. Temizlenen kanaldan daha sonra diğer gemiler geçiriliyor.”

Yorumlar (0)