Nokia, Ay yüzeyine 4G telefon şebekesi kuracak

Nokia tarafından NASA'dan alınan 14.1 milyon dolarlık destekle Ay'ın yüzeyine 4G telefon şebekesi kurulacağı kaydedildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.10.2020, 21:03
Nokia, Ay yüzeyine 4G telefon şebekesi kuracak

Bir dönemin efsane telefon üreticilerinden Nokia, akıllı telefonların yaşamımıza girmesiyle birlikte diğer firmalarla tam olarak rekabet edemedi ve zarar üstüne zarar etti.

Geçtiğimiz haftalarda Qualcomm ve Google’dan 230 milyon dolarlık yatırıp alıp HMD Global çatısı altında hizmet vermeyi sürdüren Nokia, şimdi ise NASA’dan 14.1 milyon dolarlık bir fon aldığı bilgisini paylaştı.

Ay’a bir 4G şebekesi kuracak

Nokia, NASA ile yapmış olduğu iş birliği dahilinde, Ay’a 4G cep telefonu bağlantısı ulaştırmaya dair çalışmalar gerçekleştirecek ve uydumuza bir 4G şebeke inşa etmeye çalışacak.

NOKIA AY'DA ŞEBEKE KURACAK

Astronotlar paylaşımlarını Ay’dan yapabilecek

Nokia ve NASA’nın beraber çalıştığı bu projede, gelecek senelerde Ay’a gidecek olan astronotların Ay’da yaşamış oldukları deneyimler sosyal medya üzerinden paylaşılacak.

Bununla birlikte Ay’a gidecek olan araçlar ve orada kurulacak olan üs bölgesi için de Nokia’nın 4G şebekesinden yararlanılacak.

Akıllara 4G şebekesinin neden 5G yerine tercih edildiği gelebilir. Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit. 5G frekans hızları daha kısa mesafelere ulaştığı için çok daha fazla verici ve anten gereksinimi ortaya çıkıyor. Ay’a böyle bir sistem kurabilmek maliyetleri de epey arttırabilir.

İşte bu sebeple Nokia ve NASA, menzili daha uzun olan 4G frekanslarından yararlanmayı hedefliyor.

Yorumlar (0)