NASA ve Pentagon'dan Mars anlaşması: Yolculuk kısalacak

Pentagon ve NASA, Mars hedefleri adına imal edilecek nükleer termal roketin motorunu geliştirme hususunda anlaşmaya vardı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.01.2023, 13:46
NASA ve Pentagon'dan Mars anlaşması: Yolculuk kısalacak

NASA, ilerleyen senelerde ilk olarak Ay'a daha sonra ise Mars'a astronot yollamayı planlıyor. NASA'nın, Artemis adını vermiş olduğu bu proje çerçevesinde ilk gerçekleştirmeyi planladığı şey ise Ay'ın Güney Kutbu'na inmek. NASA, Artemis projesini Ay'da kalıcı yapılar adına temel atmak, yaşam alanı oluşturmak ve en sonunda da Mars'a insan yollamak adına bir adım şeklinde görüyor.

“Teknolojiyi ileri götürmek istiyoruz”

Bu konu ile ilgili Pentagon ve NASA, İleri Savunma Araştırmaları Proje Ajansı'nın (DARPA), Mars hedefleri adına imal edilecek nükleer termal roketin motorunu geliştirme hususunda ortak karara vardığını bildirdi.

Yeni teknoloji ile beraber uzaya astronotların daha hızlı seyahat edeceğini aktaran NASA yöneticisi Bill Nelson, "Nükleer termal tahrik teknolojisini daha ileri götürmek için çalışıyoruz. Mevcut durumda en erken 2027 yılına kadar, uzunca bir süredir ortağımız olarak hizmet sağlayan DARPA ile beraber çalışacağız." dedi.

İş birliği çerçevesinde, NASA'nın Uzay Teknolojisi Misyon Müdürlüğü'nün roketin motorunu üreteceği, DARPA'nın ise motorun ve reaktörün geliştirilmesine desteğinin dışında, bütün süreci idare edeceğini bildirildi.

Mars'a ulaşmak 7 ay sürüyor

Mevcut durumda Mars'a uzay yolculuğu insansız şekilde en az 7 ay alıyor. İnsanlı yolculukta ise bu süre 9 aya kadar çıkıyor. Bu durumda Mars'ta hayatını sürdürecek astronotların Dünya ile bağını büyük bir oranda zayıflatıyor.

Yorumlar (0)