Modern Zamanın Resmi Sporu: Işın Kılıcı Düellosu

Fransa Eskrim Federasyonu, ışın kılıcı düellolarını resmi bir spor olarak resmen tanıdı. Uzmanlar ise 2024 yılında yapılacak olan Paris Olimpiyat Oyunları kapsamında ışın kılıcı düellosunun kategoriler arasında yer almayacağını öngörüyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.04.2019, 16:01 29.04.2019, 16:36
Modern Zamanın Resmi Sporu: Işın Kılıcı Düellosu

Fransa Eskrim Federasyonu, Yıldız Savaşları filmleri ile bir ikon haline gelen ışın kılıcını, geleneksel eskrim kılıçları ile aynı statüye getirdi. Bu da, ışın kılıcını düelloda kullanmak isteyenler için artık Luke Sykwalker gibi çalışmalara başlayabilecekleri anlamına geliyor.

Yarışmada kullanılacak ışın kılıcı muadilleri, LED aydınlatmalı ve sert polikarbonattan yapılma olduğu için George Lucas’ın filmlerindeki versiyonlara nazaran rakipler adına ölümcül olamayacak belki ama görünüş, his ve ses itibariyle Yıldız Savaşları dünyasına oldukça yakın özellikler taşıyor.

Federasyon verdiği kararın ardından kulüplere eskrim yapmaları için ışın kılıcı temin etmeye çoktan başladı. Hatta ışın kılıcı eğitmenleri de Jedi öğretilerine uygun olarak eğitiliyor.

Yıldız Savaşları serisinin başlamış olduğu 1977 tarihinden beri dünya genelinde Jediizm’in (Jedi Dini - Jedi Felsefesi) bir tutkuya dönüştüğü biliniyor. Bu akımın bir örneği olarak Londra’da açılan bir Jedi kilisesi bile var.

Jedi Nedir?

Jedi, Yıldız Savaşları filmlerinde, barışın koruyuculuğunu üstlenen gruba verilen bir ad. Güce ve bu gücün kullanımına dayalı olan popüler yapım; güce derin bir bağlılık ile bağlı ve öğretileri şaşmaz bir iradeyle takip eden Jedi ile gücü kötülük için kullanan taraf olan Sith arasındaki çatışmayı konu alıyor.

Federasyon, ışın kılıcı düellosunun eskrim sporuna dâhil edilmesiyle birlikte daha çok gencin bu spor dalıyla ilgilenebileceğini umuyor.

Işın Kılıcı Sporunun Kuralları

Işın kılıcı ile yapılan düellolara, yepyeni bir kurallar dizisi de dâhil ediliyor. Eskrim sporunda var olan tipik koruma maskesi ve zırhlar yine aynı şekilde kullanılıyor olacak. Lakin düello dikdörtgen bir şeridin içerisinde değil de bantlarla yuvarlak olarak işaretlenmiş bir zeminde yapılacak.

Başa ya da vücuda yapılan kılıç darbelerine beş puan verilirken, kol ile bacaklara üç; ele yapılan vuruşlara da bir puan verilecek. On beş puana ilk ulaşabilen ya da 3 dakikalık maç süresince en çok puan alabilen taraf kazanmış olacak.

İki yarışmacı da on puana ulaşırsa, başa ya da vücuda darbe yapabilen ilk kişi kazanmış olacak. Düelloyu daha etkileyici hale getirebilmek amacıyla yapılan darbeler; ancak yarışmacı ışın kılıcını filmlerdeki gibi önce arkasında döndürüp ardından başarılı darbeyi gerçekleştirdiğinde puan olarak sayılacak.

Eskrim Federasyonu’nun savaştığı ‘Karanlık Taraf’ (Dark Side) yani Sith tarafı ise; çocukluk çağından itibaren baş gösteren hareketsizlik ve obezite. Bu alınan karar ile video oyunları oynamak için gün içerisinde çok az hareket eden çocukların; Yıldız Savaşları filmleri severleri için birer efsane haline gelmiş ‘Darth Vader’, ‘Obi-Wan Kenobi’ ve ‘Luke Skywalker’ gibi karakterlerin popülaritesi sayesinde eskrim sporuna yönlendirilmesi sağlanmaya çalışılıyor.

Federasyonun genel sekreteri Serge Aubailly, hareketsizliğin genç nesilde sıklıkla görülen bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: “Sporu sadece başparmakları ile yapıyorlar; hareket etmiyor, spor yapmıyorlar. Bu yüzden de onları gömüldükleri koltuklardan kaldırıp başparmaklarıyla oynanmayan diğer sporları yapmaya teşvik etmek gittikçe zorlaşıyor. Eskrim disiplini ve modern teknoloji arasında bir bağ kurmaya çalışıyoruz ki bu spor dalına katılım sağlamak onlar için doğal bir aktivite haline gelsin.”

Yorumlar (0)