Milli İHA Karayel'e benzersiz kabiliyet

Milli İHA Karayel, uydudan kontrol özelliği sayesinde sınırsız operasyon yapabilme yeteneğine kavuştu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.06.2022, 21:31
Milli İHA Karayel'e benzersiz kabiliyet

Lentatek, EFES-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı çerçevesinde kurulan sergi alanında, farklı sınıflarda geliştirdiği insansız hava araçlarını sergiledi. Bu çerçevede, SATCOM (uydudan kontrol) yeteneği kazandırılan Karayel İHA da ilk defa lanse edildi.

Uydudan kontrol özelliği eklendi

Firma, milli ve yerli olanaklarla geliştirdiği Karayel'e ek yetenekler kazandırmak maksadıyla yeni nesil faydalı yük entegrasyon çalışmaları yapıyor. Uydudan kontrol özelliği kazandırılan Karayel, imha, takip ve hedef tespit yeteneklerinin ötesinde, gündüz ve gece koşullarında, menzil sınırlamalarından tamamen bağımsız, seyrüsefer ve otonom uçuş gerçekleştirecek.

"Tüm sınırları kaldırdık"

Lentatek'ten Genel Müdür Öner Tekin, EFES-2022 çerçevesinde Karayel'in son sürümünü maksimum yük taşıyabilen, uzun kanatlı, aynı zamanda uydudan kontrol etme özelliği entegre edilmiş bir şekilde sergilediklerini ifade etti.

Karayel'in ilk uçuşunu 13 sene evvel gerçekleştirdiğini, bir sonraki sürümü ile 2013 yılında uçuş yapıldığını aktaran Tekin, şu sözleri sarf etti:

"TSK, 2015-17 yılları arasında Karayel'i kullandı. Karayel'de sürekli olarak güncellemeler yaptık. Sınıfının çok üzerinde becerilere sahip. Güvenlik, haritalama, gözlem, orman yangını tespit ve takip gibi pek çok alanda kullanılabiliyor. 

Şu ana dek teknik arıza yaşamadı. Sivil ortamda da kullanılabilmesi için NATO standartlarına uygun olarak üretildi. Uçuş süresi ise yaklaşık olarak 40 bin saati buluyor. 

İHA'nın en temel ihtiyacı haberleşme. Bunu ne kadar ileriye taşıyabilirsek kullanılacağı alanı da genişletmiş oluyoruz. Uydudan kontrol ile bunu bir üst düzeye çıkardık. Böylelikle tüm sınırları kaldırdık. 

Şu haliyle dünyadaki sayılı sistemler arasına girebiliyor. Şu anda uydudan kontrol özelliğiyle birlikte kullanılabilir durumda."

120 kilogram yük taşıyabiliyor

Karayel, toplam 120 kilo mühimmat taşıma özelliğine sahip. Mühimmat haricinde farklı yükler de taşıyabiliyor. 

Karayel, her çeşit kontrolsüz kırıma karşı koruma sağlayan spesifik üç yedekli dağınık aviyonik mimari özelliği sayesinde dünya çapında şu ana dek yalnızca insanlı havacılıkta kullanıma sunulan sistematik hata emniyetini ilk defa bir İHA'ya taşıdı.

Yorumlar (0)