Microsoft ve Amazon yeniden karşı karşıya: 10 milyar dolarlık yeni ihale

Senelerdir JEDI ihalesi yüzünden kavgaya tutuşan Amazon ve Microsoft, tekrar karşı karşıya geldi. Microsoft bu defa, Amazon'un kazanmış olduğu 10 milyar dolarlık NSA ihalesine itirazda bulundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.08.2021, 10:37 15.08.2021, 09:02
Microsoft ve Amazon yeniden karşı karşıya: 10 milyar dolarlık yeni ihale

Devlet kurumları için ABD’de düzenlenen bulut sistemleri ihaleleri konusunda Amazon ile Microsoft arasında yeni bir mücadele başladı.

Önce Amazon itiraz etti, şimdi de Microsoft

JEDI ihalesi sebebiyle kavgalı oldukları bilinen gruplar, şu an WildandStormy isimli yeni ihalenin tartışmasını yaşıyor. Microsoft JEDI ihalesini alınca Amazon itiraz etmişti. 

Fakat son devlet ihalesinde ise kazanan Amazon, bu sefer itiraz eden Microsoft oldu. 

NSA için gerçekleştirilecek projede Microsoft, ABD'nin önde gelen kurumlarından biri olan NSA'yı yeterli incelemeyi yapmamakla suçladı. NSA'den gelen açıklamada, "Ajans tepkilere uygun bir şekilde federal düzenlemeler kapsamında yanıt verecek" ifadelerine yer verildi. 

JEDI gibi WildandStormy ihalesinin de getirisinin 10 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

JEDI tartışması

ABD’de savunma bakanlığının uzun yıllar süren bulut sistemlerine yönelik düzenlediği 10 milyar dolarlık JEDI adlı kontrattan sonra bu sefer de Ulusal Güvenlik Ajansının şirket içi sunuculardan ziyade bulut sistemlerine geçmesi için bir ihale gerçekleştirildi. 

10 milyar dolara mâl olacak proje kapsamında Ulusal Güvelik Ajansı’nın Amazon ile anlaştığı açıklandı. Açıklamadan sonra Microsoft, söz konusu değerlendirmenin doğru yapılmadığını öne sürerek bu karara itiraz etti. 29 Ekim’e kadar iki şirket arasında seçim yapılması gerekiyor.

Daha önce de Microsoft ve Amazon, Savunma Bakanlığı’nın 10 milyar dolarlık JEDI bulut bilişim projesi için yarışmış ve Microsoft kazanmıştı. Ancak daha sonra Amazon, bu karara itiraz etmiş ve söz konusu proje iptal edilmişti. 

Teknoloji aleminin iki devinden biri olan Microsoft, 2.1 trilyon doların üstünde bir piyasa değerine sahip. Buna karşılık Amazon’un piyasa değeri ise 1.6 trilyon doların üstünde.

Yorumlar (0)