Her yer sarıldı: Mehmetçik gece gündüz göçmen nöbetinde

Van-İran sınırında nöbetini sürdüren Mehmetçik, terör örgütlerine göz açtırmıyor. Kısa bir süre önce PKK'lı 3 teröristi etkisiz hale getiren Mehmetçik, bölgede ise yasa dışı sığınmacı geçişine engel oluyor.

GÜNDEM 13.08.2021, 11:42 15.08.2021, 09:00
Her yer sarıldı: Mehmetçik gece gündüz göçmen nöbetinde

TSK’nın yurt içinde ve sınır bölgelerinde başarılı operasyonları aralıksız olarak devam ediyor.

Terör örgütlerine göz açtırmıyor

İçerideki huzuru sağlayan Mehmetçik, sınır bölgelerinde de terör örgütlerine ve mensuplarına göz açtırmıyor.

Van-İran sınırında nöbetini sürdüren Mehmetçik, bir yandan terör örgütlerine diğer yandan ise insan kaçakçılığına engel oluyor.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez, "Kısa bir süre önce PKK'lı 3 terörist, bölgede etkisiz hale getirildi. Bu bölgede, bir yandan terörle mücadele faaliyeti yürütülürken, diğer yandan ise insan kaçakçılığı önlenmeye çalışılıyor. Geçen yıl Van sınırında 108 bine yakın göçmeni engelledik. 2021 yılının başından şimdiye kadar sınır hattında 69 bin 156 göçmen engellenmiştir." açıklamasını yaptı.

Göç İdaresi Genel Müdürü Dr. Savaş Ünlü ile Van-İran sınır hattında birtakım incelemelerde bulunan Bilmez, yapımı süren modüler duvar, hendek ve dolgu çalışmalarına ilişkin yetkililerden bilgi aldı. Sınır hattında gözlemlerde bulunan Bilmez, gazetecilere birtakım açıklamalar yaptı ve sınır güvenliği çerçevesindeki çalışmaları, önlemleri yerinde incelemek amacıyla bölgeye geldiklerini ifade etti.

“170 kule, 44 karakol, 9 tabur ile önlem alınıyor”

Van'ın İran ile 295 km’lik sınırının olduğunu ifade eden Bilmez, şunları söyledi:

"Bölgede 6. Hudut Tugayımız 170’e yakın kule, 44 karakol, 9 tabur ile önlem almakta. Jandarma, güvenlik korucuları, polis özel harekat timlerimiz, ikinci hatta sınır güvenliğini sağlıyor. Burada bulunan birliklere kara kuvvetleri, 2 komando ve 2 keşif bölüğünü takviye şeklinde gönderdi. Bölgedeki birliklere Jandarma, diğer kentlerden 1 tabur ve 3 bölüğü zırhlı araçlarıyla birlikte gönderdi. 35 timden oluşan özel harekat polisleri, 50 zırhlı araç ile birlikte sınır güvenliğini sağlamak için bölgeye, Emniyet Genel Müdürlüğü'müzden takviye olarak geldi."

“Yasa dışı geçişe müsaade yok”

Bölgede yasa dışı girişlerin engellenmesi amacıyla 110 kilometrenin üzerinde hendek kazıldığını ve çıkışlarına ise jiletli tel döşendiğini ifade eden Bilmez, bu yıl ihalesi gerçekleştirilen 64 kilometrelik duvarın 4,5 kilometrelik kısmının tamamlandığını açıkladı.

“69 bini aşkın göçmen engellendi”

Bölgede şimdiye kadar 2 bin 600'ün üzerinde mayının temizlendiğine dikkat çeken Bilmez, şunları söyledi:

"Bu yıl, geçen yıldan daha çok güç baskısı altında değiliz fakat toplumumuzdaki hassasiyet sebebiyle daha fazla gündeme geliyor. Geçen yıl Van sınır hattında 108 bine yakın göçmeni engelledik. Bu yıl, yıl başından beri 69 bin 156 göçmen sınır hattında önlenmiştir. Bu sene 904 organizatör yakalanmış ve büyük bir bölümü tutuklanmıştır. Geçen sene ise 600 civarında organizatör yakalandı. Bu yıl daha yarısı yeni tamamlanırken 904 organizatör yakalandı. Söz konusu suçun, katalog suçlar grubuna alınması elimizi tutuklamalar konusunda biraz rahatlattı. Tutuklamalar için olumlu bir gelişmeydi. Fakat insan kaçakçılarına verilen cezalar henüz yeterince caydırıcı değil."

“PKK’lı 3 terörist etkisiz…”

Bölgede korucuların, özel harekat polislerinin, jandarmanın ve askeri birliklerin, koordineli bir şekilde teknolojik imkanlardan faydalanarak önlem aldığını ifade eden Bilmez, "Göçmenlerle mücadelede, İHA ve SİHA'ları da aktif bir şekilde kullanıyoruz. Bir ay içinde yalnızca şehir merkezinde, 80 civarında 'şok ev' denilen metruk bina ya da yer altı kazılarak göçmenlerin bulunduğu yapı yıkıldı. Bir aylık süre zarfında bu şok evlerin etrafında toplanan 5 binin üzerinde göçmen yakalandı. Tüm ekiplerimiz, gece gündüz sınır namustur düsturu ile görev yapıyor. Bölgede, kısa bir süre önce PKK’lı 3 terörist etkisiz hale getirildi. Bölgede hem insan kaçakçılığı hem de terör faaliyetleri engellenmeye çalışılıyor. Geçişlerde ciddi oranda azalma var. Son bir ayda şehir merkezinde yapılan baskınlarda kaçan insanların görüntüleri, şu an yeniymiş gibi paylaşılıyor." açıklamasını yaptı.

Van Gölü’nde göçmen mesaisi

Öte yandan Van Gölü kenarında 24 saat boyunca nöbet tutulan bölgelerin olduğunu belirten Bilmez, geçen yıl düzensiz göçmenlerin bulunduğu teknenin battığını hatırlattı. Kara yolu engellenince göl üzerinden göçmen kaçakçılığı yapıldığını ifade eden Bilmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın bakan, bu bölgeye geldiğinde denizin seyrüsefer güvenliğinin de sahil güvenliğin sorumluluğunda olduğunu ifade etti ve Van'da Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı kurulmasına karar verdi. 15 gün önce arkadaşlarımız göreve başladı. Teknelerimiz bu hafta Van Gölü'ne indi. Van Gölü'nü artık bir bütün olarak Bot Komutanlığı denetleyecek ve muhafaza edecek. Gölde bundan sonra seyrüsefer  hem de göçmen kaçakçılığı ile mücadelede Sahil Güvenlik birimimiz görev alacak. Hem gölün üzerinde hem de sınırda tedbir alıyoruz. Göçmenlerin kullanabileceği tüm ara yollarda devriye geziyoruz, geçici olarak tali yolları da trafiğe kapattık."

“Duvar çalışmaları sürüyor”

Göç İdaresi Genel Müdürü Ünlü ise "Başta Sayın Vali olmak üzere tüm makamlarımız, emniyet teşkilatımız, jandarmamız, cansiparane bir mücadele ve faaliyetin içerisindeler. Bir yandan da duvar çalışması devam ediyor." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)